Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

17 жовтня - Міжнародний день боротьби з бідністю

17 жовтня - Міжнародний день боротьби з бідністю. Про це повідомили на сайті Мінсоцполітики.

У Міністерстві соціальної політики України наголошують, що відповідно до Цілей сталого розвитку (2015 - 2030 роки), схвалених на Саміті ООН у вересні 2015 року, розв’язання проблем подолання бідності та зменшення нерівності є першочерговими завданнями світової спільноти.

Забезпечення права на захист від бідності також є одним із головних напрямів Європейської соціальної хартії (переглянутої), що ратифікована Верховною Радою України у 2006 році.

У міжнародній практиці бідність – це неможливість унаслідок нестачі коштів підтримувати спосіб життя, притаманний конкретному суспільству в конкретний період часу.

Для України питання бідності є дуже актуальним, оскільки внаслідок складної фінансово-економічної ситуації у 2014-2015 роках та у зв’язку з високим рівнем інфляції, зниженням реальних доходів громадян ситуація з бідністю значно погіршилася.

Показники бідності 2015 року досягли пікових значень на фоні загострення кризових явищ в економіці попередніх років.

Якщо у 2014 році за межею фактичного прожиткового мінімуму перебувало 28,6 % населення, то у 2015 році цей показник вдвічі більший.

З метою поетапного зменшення масштабу бідності, подолання соціального відчуження та запровадження нових механізмів її запобігання у березні 2016 року Урядом схвалена Стратегія подолання бідності (розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 № 161-р), яка визначила основні напрями подолання бідності на період до 2020 року, серед яких пріоритетними є зростання реальних доходів громадян, реформування системи оплати праці, пенсійного забезпечення, покращення доступу окремих верств населення у сфері соціального забезпечення, а також мінімізація ризиків соціального відчуження сільського населення та найбільш вразливих категорій населення, запобігання бідності серед внутрішньо переміщених осіб.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.08.2016 № 573-р затверджено план заходів на 2016-2017 роки щодо реалізації цієї Стратегії.

Крім того, 23 серпня 2016 року підписана нова Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні, на 2016 – 2017 роки між всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців в особі Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок в особі Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України.

До кінця 2017 року будуть виконуватися заходи, спрямовані, насамперед, на підвищення розмірів соціальних стандартів та гарантій, грошових доходів від трудової діяльності, залучення громадян до ринку праці, забезпечення надання адресної допомоги та підвищення ефективності програм соціальної підтримки.

Особлива увага приділятиметься підвищенню рівня доступності до соціальних, освітніх та медичних послуг населенню незалежно від місця проживання. Для цього вже створені відповідні механізми, пов’язані з децентралізацією державної влади та реформою місцевого самоврядування, і будуть започатковані нові.

З метою забезпечення ефективності реалізації Стратегії подолання бідності у Міністерстві соціальної політики створюється міжвідомча робоча група, до складу якої залучені науковці, представники центральних органів виконавчої влади та сторін соціального діалогу. Передбачається розглядати питання ефективності виконання завдань, спрямованих на подолання бідності, а також вироблення пропозицій з формування щорічного плану заходів щодо реалізації Стратегії у 2018-2020 роках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ