Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Гуманітарний конвой Ахметова повертається до Дніпропетровська разом з вантажем

Батальйони на блокпостах нікого не пропускають на територію терористів. Про це повідомив РБК-Україна.

Вантажівки з продовольством від гуманітарного штабу Ріната Ахметова для мирних жителів бійці добровольчих батальйонів готові пропускати в Донецьк в обмін на військовополонених. Про це повідомив волонтер гуманітарного штабу Максим Ровінський.

За його словами, вантажівки з гуманітарною допомогою повертаються в Дніпропетровськ.

"Командир 5-го окремого батальйону "Правого сектора" з позивним "Чорний" заявив, що за кожну пропущену в зону АТО вантажівку з гуманітарною допомогою йому з полону повинні передавати по дві людини. В іншому випадку буде повністю заблокована допомогу не тільки від штабу Ахметова, але і від інших гуманітарних організацій", - повідомив волонтер.

"Якщо ми позиціонуємо себе як держава Україна, то такі дії не можна допускати, - вважає глава Об'єднаного координаційного центру з визволення військовополонених при Міноборони Юрій Тандем. - Всі дії по звільненню заручників відбуваються за певною процедурою. Подібні заяви і дії лише заважають нашій роботі. Дуже небезпечно перейти на відносини, коли предметом купівлі-продажу стає життя людини. Що стосується машин з гуманітарною допомогою, то їх блокування може призвести до того, що люди в Донецькій і Луганській області почнуть вмирати від голоду"

У неприпустимості викупу полонених чи обміну їх на матеріальні цінності переконаний керівник "Центру визволення полонених" Володимир Рубан. На його думку, це може стимулювати масове викрадення людей з метою обміну або продажу.

За словами Рубана, на даний момент він докладає зусиль, щоб гуманітарний вантаж Ріната Ахметова все таки пропустили в Донецьк. 

Разом з тим, він зазначив, що гарантій того, що окремі батальйони не будуть знову перешкоджати доставку вантажу він не дає.

Тим часом, як повідомили в штабі Ахметова, у пунктах видачі продуктових наборів на Донбасі вже четвертий день шикуються величезні черги з пенсіонерів і жінок з дітьми

У зв'язку із затриманням допомоги гуманітарний штаб виступив із зверненням до Президента Петру Порошенку, закликавши "якомога швидше розглянути факти перешкоджання руху гуманітарного вантажу і прийняти всі необхідні заходи для пропуску вантажівок з допомогою для мирного населення Донецької і Луганської областей".

Нагадаємо, колона вантажівок Гуманітарного рейсу, що перевозив 400 тонн продуктів, була затримана на блокпосту ввечері 14 грудня батальйоном "Дніпро-1". Фури повернулися в Дніпропетровськ та після огляду співробітниками Держслужби з надзвичайних ситуацій знову вирушили в напрямку Донецька. Однак і друга спроба виявилася невдалою: автомобілі під загрозою зброї розгорнули представники "Правого сектора".

РБК Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ