Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ситуацію в Криму місії ОБСЄ допомагають відслідковувати переселенці

Ситуацію в Криму місії ОБСЄ допомагають відслідковувати переселенці. Про це розповів керівник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугрул Апакан під час відкритої лекції в Українському католицькому університеті.

Місія не має представництва в Криму, проте постійно спілкується з представниками кримськотатарського народу, з переселенцями. з громадянами, які вимушено покинули свій дім. За словами Ертугрула Апакана, велику роботу в цьому напрямі проводять офіси у Львові, Києві та Херсоні. Також місія постійно контактує з місцевими органами влади, в тому числі – в Херсоні та в Одесі.

Питання доступу до Криму ускладнене через позицію окремих країн-членів ОБСЄ. Зокрема, мандат на роботу місії в Україні не передбачає присутності спостерігачів на території Криму. Тому робота місії в цьому напрямі обмежується моніторингом і відслідковуванням ситуації.

У Херсоні є команда спостерігачів, яка постійно здійснює моніторинг за постачанням води до Криму. Також відслідковується переміщення осіб з і на півострів. У Варшаві є медіа-офіцер, який відповідає за кримські ЗМІ. У Гаазі – співробітник, який також займається кримським питанням.

Збільшення спостерігачів і надання додаткового транспорту керівник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугрул Апакан пояснює відкриттям більшого доступу до зони конфлікту.

Під час відкритої лекції в Українському католицькому університеті Ертугрул Апакан розповів про причини збільшення кількості спостерігачів.

«Це пов'язано з тим, що місія взяла на себе додаткові функції та отримала доступ до деяких районів у конфліктних областях . Тому місія виділила 80 БТР і додаткових спостерігачів, щоб контролювати зону контакту».

Наразі спостерігачі перебувають у Сєверодонецьку, Краматорську, Маріуполі, деяких районах Луганської області, а також відповідають за всю прикордонну зону.

Нагадаємо, керівник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугрул Апакан повідомив, місія разом з українськими працівниками сягне 900 осіб до січня 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ