Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Уряд заплутався в посередниках, - експерт про імпорт електроенергії

Уряд України дозволив залучати приватні компанії для імпорту електроенергії. «Уряд вирішив дозволити будь-якій компанії, яка працює на ринку електроенергетики, прямо закуповувати електричну енергію через імпорт», - сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментар:

Уже не дивує різка зміна думок Яценюка, який іще місяць тому відкидав і протестував проти імпорту електроенергії із Росії приватними компаніями. Уже не дивує сприйняття владою посередників в енергетичних питаннях як річ абсолютно нормальну і «цивілізовану». І вже ні для кого не має значення те, що усі попередні роки представники влади, які перебували в опозиції, нещадно критикували і вкрай негативно ставилися до посередників у всіх без виключення сферах економіки.

Життя змінилося. Дійсно, змінилися лише назви посередників, номери банківських рахунків та діючі особи. Не спромігшись пролобіювати посередника у газовій сфері, в уряді несамовито накинулася «освоювати» нові енергетичні ринки – вугілля і електроенергетику.

Проте, намагання знову використати державну компанію «Укрінтеренерго» у залученні посередника завершилося кадровими гойдалками і призначенням в.о. голови правління Ігоря Романенко. Але можливо, що навіть Романенко не довго всидить на «електричному» кріслі.

Як відомо, причиною частою зміни керівництва цієї компанії став сумний досвід затриманого у вугільній справі Володимира Зіневича. Важко знайти бажаючих дати привід посадити себе до в’язниці.

Проте, навіть не варто сумніватися, що в уряді обов’язково знайдуть того, хто поставить під свій підпис під залученням нового посередника. А саме таке рішення схвалили в Міненерго і уряді.

При цьому необхідність імпорту електроенергії вже «дійшло» навіть до уряду, який визнає катастрофічний стан в електроенергетиці. І свідченням цього є відключення «Укренерго» потужностей на 6-7 ГВт. А при 8 ГВт енергосистему може спіткати колапс.

Проте, імпортом електроенергії має займатися виключно державна компанія «Укрінтеренерго» без залучення посередників. Адже така можливість у компанії є.

І слід визнати, що залучаючи посередника уряд Яценюка робить корупційний вчинок. Адже при існуванні «Укрінтеренерго» використовувати посередника при імпорті електроенергії – це зло і шкода для економіки України. І схоже, що негативний досвід залучення посередника при купівлі вугілля з ПАР нічого не навчив уряд. Жадібність і бажання заробити беруть вгору над здоровим глуздом. А так можна зовсім заплутатися в корупційних сітях посередників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ