Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Студенти Львівщини закликають ровесників здавати сесію без хабарів

Студенти Львівщини закликають ровесників здавати сесію без хабарів, - Радіо Свобода.

Львів – Студенти Інституту іноземних мов Дрогобицького державного педагогічного університету розпочали акцію проти корупції і хабарництва під гаслом «Ми за чесну сесію!». Вони закликають усіх студентів здавати сесію без хабарів.

«Вибір є в кожного!», «Обери справедливість! Будь свідомим того, як думаєш і що робиш!», «Вчися для себе!» – ці слова нагадують ініціатори акції студентам Дрогобицького педуніверситету. Розпочали з Інституту іноземних мов – розвішали плакати, фотографії, а далі акція продовжиться на інших факультетах і вишах.

Студентка Олена Мяло пояснила Радіо Свобода, що нині в освіті, як і в інших сферах життя, корупція процвітає. Але молоді варто пам’ятати, що вона навчається для себе, і сесію можна скласти без жодних хабарів. «Освіта, як би не було, дуже корупційна сфера. Залежить не від оцінок, а від отриманих знань», – говорить студентка.

Олена Мяло – учасниця Євромайдану, а саме там вона і її друзі, каже, навчились вголос говорити правду і не боятись. Молоді люди відстоювали європейське майбутнє України без корупції і хабарництва. На майданах міст українські студенти різних вишів розповідали про корупцію в освіті і навіть домоглись звільнення окремих хабарників-освітян.

«Я третю сесію здаю сама, це можна зробити самому. Звісно, що є виключення, хтось не ходив на пари з якихось причин, комусь важко дається предмет», – зауважила Олена Мяло.

Після Майдану наразі нічого не змінилось.

Рік після студентського Майдану в освіті не вдалося подолати корупцію і хабарництво, наголошує експерт з питань освіти громадянської мережі «Опора» Ольга Стрелюк. Вона називає два виші – Києво-Могилянську академію і Український католицький університет, де «ніколи не було і немає» корупції та хабарництва.

«Коли ми говоримо про хабарі, то всі думають, що викладачі їх вимагають, а згідно з дослідженнями, які мені відомі, то якраз ініціатива дачі хабаря йде від студента , а менше від викладача. Є категорія студентів, які не можуть вчитись, не хочуть. Щоб полегшити собі життя під час сесії, вони пропонують винагороду за написання контрольної роботи чи за підвищення оцінки. Це не є прямий прояв корупції з боку викладача, спонукають студенти. Але я б не бралася казати, що викладачі відмовляються брати хабарі або завжди відмовляються брати», – каже Ольга Стрелюк.

За словами експерта, все залежить від свідомості і порядності як викладача, так і студента. Для прикладу, у соціальних мережах викладач виставила фотографію заліковок із вкладеними грішми і обурювалась, що така річ припустима після стількох жертв на Майдані.

Для тих, хто був безпосереднім учасником Євромайдану, відстоював цінності, корупція і хабарництво – неприйнятні, наголошує експерт.

Цього року проти львівських освітян порушено більше ніж п’ять кримінальних проваджень за хабарі.

Галина Терещук для Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ