Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Лікарі не відмовляться від поборів, навіть якщо їм дати високі зарплати – думки львів`ян

Як відомо днями глава Міністерства охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі заявив про те, що коли лікарі беруть гроші, - то це не хабар.Гал-інфо опиталоз цього приводу думки мешканці Львова, лікарів та представників громадських організацій.

Андрій Базилевич, голова Українського лікарського товариства у Львові, професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького: «Лікар та хабар – це не сумісні речі. Хабар більше стосується посадовця, керівника чи завідувача лікувального закладу, які за свою незаконно вчинену дію отримують грошову винагороду».

За його словами, лікар одержує подяку від пацієнта, а не хабар. Крім тих випадків, коли лікар видає липову довідку.

Андрія Базилевича вважає, що медицина не може бутибезплатноюза визначенням: «Сьогодні з податків громадян України виділяється певний відсоток коштів, який йде на охорону здоров’я, однак цього не достатньо, тому й людиоплачують послуги лікарів з власної кишені. Єдине, що ця оплата нині не легалізована», - сказав він.

Наталія Готь, заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні зазначила, що робота лікарів – це вже послуга населенню зі збереження здоров’я, проте нині держава не регулює оплати таких послуг.

«На сьогодні чинне законодавство не регулюють процесів оплати послуги лікарів. Значить немає документа, де написано, що це за послуга та скільки вона має коштувати».

При цьому Наталія Готь вважає, що коли працівник охорони здоров’я визначає сам собі ціну за надані послуги, тоді це стовідсотково неправильно. Отож, за її словами, наша держава повинна найближчим часом – у процесі реформ – узаконити оплату послуг лікарів.

В обласній профспілці лікарів Львівщини відмовились надати коментар на порушену тему. Мовляв. Керівник на лікарняному та взагалі б пасувало б одержати дозвіл у департаменті охорони здоров’я ЛОДА?

Ірина Сенюта, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України»: «Згідно з чинним законодавством, зокрема Конституцією України, медична допомога в державних і комунальних закладах охорони здоров'я надається безоплатно (ст. 49 Конституції України). У галузевій законодавчій базі, а саме ст. 184 Кримінального кодексу України «Порушення права на безоплатну медичну допомогу», передбачено гарантію конституційної норми, а саме – кримінальну відповідальність за порушення права на безоплатну медичну допомогу».

За її словами, чинна нормативно-правова база України сьогодні вже не містить такої правової конструкції, як «хабар», натомість використовується термін «одержання неправомірної вигоди».

Вона зазначила, що коли лікар видає «липову» довідку про інвалідність – це кваліфікуватиметься, як службове підроблення, і це буде службовий злочин.

Ірина Сенюта наголосила,що законодавство України у сфері охорони здоров'я потребує докорінних змін.

«Безплатність» у медицині нині є декларативною формалізованою нормою, що не відповідає фактичним реаліям сьогодення. Власне, потребує змін система оплати праці медичних працівників, яким необхідно забезпечити належні умови професійної діяльності та належну оплату праці», - сказала вона.

Вікторія Щур, віце-президентгромадської організації «Здорове людство» вважає, що «Україні потрібна така медицина, щоб лікарі булизацікавлені лікувати безплатно».

Натомість, за її словами, в Україні сьогодні склалась така ситуація,коли від розмірухабара залежить здоров’я людини. «Що більшийхабар, то уважніший буде лікар до пацієнта. Такого нема ні в одній європейській країні».

На думку Вікторії Щур, люди повинні мати гідне лікування. Здоров’я пацієнтів не маєзалежативід хабара. Тому не потрібно привчати лікарів до подяк, і продовжуючи тим самим практику хабарництва.

Оксана, лікар Львівської станції швидкої медичної допомоги: «Будь - яка фінансова подяка є хабаром. Якби буливстановленні відповідні тарифи та каси при лікарнях, то у медиків не було б потреби отримувати «подарунки» від пацієнтів».

За її словами, коли зарплата у лікарів буде 6 000 грн, а не близько 2 000 грн, тоді не буде потреби додатково платити за послуги..

Тетяна, 40 років, львів’янка, наголосила, що платна медицина підвищиться рівень медичного обслуговування: «Після операції люди все одно платять гроші, тож нехай ця послуга буде офіційно зареєстрована».

Тая, 21 рік, студентка, зазначила, що на цей час для молоді оплата лікарям вважається хабаром, а для старшого покоління – це норма життя.

Валерій, 52 роки: «В Україні ніколи не було безплатної медицина: ні донезалежності, ні після: «Коли людина з власного бажання дає гроші лікарю, тоді це подяка за зроблену справу, інша річ, коли лікарі вимагають гроші, доганяючи хворого у коридорі, – це хабар».

Лідія Миколаївна, пенсіонерка, сказала, що в людей склалася така думка, що коли не заплатиш, то лікар погано пролікує, однак це не завжди так: «Так, у лікарів невелика зарплата, однак це не привід вимагати гроші, адже у деяких пацієнтів заробітна плата або ж пенсія ще менша, ніж у них».

Також жінка Лідія Миколаївна вважає, що високі зарплати для лікарів не допоможуть викорени хабарництво, яке вже закладено роками.

Пан Тарас, 53 роки, наголосив, що потрібно запровадити реформу платної медицини на державному рівні та припинити стягувати податки із зарплати людей: «Якщо медик спеціаліст та справді допоміг, тоді можна йому віддячити. У лікарів мала зарплата, однак інша річ, коли буде достойна зарплата, а вони однаково вимагатимуть гроші – це тоді не припустимо».

Додамо від Гал-інфо достовірну історію про розцінки і методи їх "вибивання" у Львівській міській клінічній лікарні швидкої допомоги.

Розмова з анестезіологом. Ідеться про операцію, загроза на апендицит.  Анестезіолог розуміє, що має справу із журналістами. Починає із конституційного положення про те, що медицина безплатна і що у них все є, але воно все таке «багаторазове» і, розумій,  заразне, що коли ви хочете безплатно, то буде, значить, «заразне». «Скільки?». «Я так одразу стазати не можу, треба порахувати, ви можете самі піти і все купити». «Годі вам, кажіть». Одразу називає суму: «820». Це у гривнях. «Може, вистачить 800». «Ні». Сама операція обійшлася у 100 доларів і 500 грн. Лікар-хірург гроші не вимагав.

Фото з mikle1.livejournal.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ