Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лист Путіна Порошенку: повний текст і "путінська" карта лінії розмежування

У розпорядженні DT.UA є копія листа президента Росії Володимира Путіна президентові України Петру Порошенку, в якому, як сурмили російські ЗМІ, нібито міститься "мирний план" президента РФ.

За нашою інформацією, Порошенко відкинув присланe пропозицію, чим розгнівав Кремль. Але ні сам президент, ні його прес-служба не визнали за необхідне оприлюднити зміст переданого з Віктором Медведчуком путінського послання або прокоментувати його, пише Тетяна Силіна у своїй статті для ZN.UA.

Насправді, ніякого "плану" там немає, а є одна-єдина пропозиція, щоб "обидві сторони - як українські силові структури, так і ополченці Донбасу ("ДНР" і "ЛНР") - вжили невідкладних заходів для припинення взаємних обстрілів, а також негайного відведення сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 мм на дальності, встановлені мінським Меморандумом від 19 вересня 2014 р., виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення згідно прикладеній карті". Ну, і ще Путін, фарширующий Схід України зброєю, найманцями, військовими підрозділами армії РФ, великодушно пообіцяв: "В свою чергу будемо готові спільно з ОБСЄ організувати контроль за здійсненням цих кроків".

ЛИСТ

Але що ж це за "фактичне" проходження лінії дотику? До послання насправді додається цікава карта - Схема відведення озброєння калібром понад 100 мм на південному-сході України". На ній штрих-пунктиром проведена лінія, загадково позначена, як "Лінія зіткнення сторін станом на 19 вересня 2014 р. і 13 січня 2015 р.".

Схема отвода вооружения калибром свише 100 мм на юго-востоке України

Але за час "перемир'я", починаючи з вересня, сили бойовиків значно просунулися в західному напрямку: за офіційними оцінками, бойовики відкусили понад 550 кв км території. Навіть ще під час самих переговорів у Мінську сепаратисти зайняли 28 населених пунктів.

Лінія розмежування на 13 січня 2015 р. істотно відрізняється від лінії на 19 вересня 2014 р. Але насправді порівнювати путінські апетити треба не з лінією фронту від 19 вересня, а з затвердженою в той день у Мінську лінією, чиї координати і увійшли в секретний Додаток до мінського Меморандуму. По суті, Путін пропонує відійти від зафіксованої у цьому документі лінії і легітимізувати "фактичну", тобто сьогоднішню, що абсолютно не на користь України.

У розпорядженні ZN.UA є копія оригіналу мінського Меморандуму, в якому чорним по білому згадано "Додаток: лінія зіткнення сторін з прив'язкою до місцевості", так і Додадок. Даний документ являє собою таблицю з переліком населених пунктів, через які повинна проходити лінія розмежування, а також їх точні географічні координати.

З допомогою сервісу Google maps ми нанесли їх на карту. І порівняли отриману, узгоджену сторонами, "мінську" лінію, по-перше, з лінією, позначеною на "карті Путіна", а по-друге, з фактичною лінією розмежування на 19 вересня 2014 р., зафіксованою й оприлюдненою Інформаційно-аналітичним центром РНБОУ на сайті Ради. І виявили кілька цікавих моментів. Ви також можете їх побачити на "зведеній" карті. 


 По-перше, "мінська" лінія проходить помітно західніше фактичної лінії розмежування від 19.09.2014. Деякі ділянки території, контрольовані на той час українськими силами, згідно з мінськими домовленостями, повинні перейти під контроль сепаратистів. Українська ж сторона в результаті "обміну" має отримати під свій контроль невелику ділянку в районі Дебальцеве — Попасна, захоплену бойовиками. 

По-друге, на карті чітко видно, що Донецький аеропорт (ДАП) міститься на схід від узгодженої "мінської" лінії, тобто на території, яка має відійти сепаратистам. І це попри те, що на карті РНБО аеропорт перебуває в зоні бойових дій, а в численних коментарях українських офіційних осіб стверджувалося, що ДАП контролюється українською стороною. 

карта

По-третє, на зведеній карті видно, що Путін не має наміру повертатися до затвердженої в Мінську лінії, оскільки запропонована ним лінія розмежування розміщена ще більше на захід від "мінської". Понад те, за інформацією наших джерел, росіяни й сепаратисти взагалі категорично відмовляються від демаркації будь-яких ліній. Цілком очевидно, що вони не мають наміру виконувати мінські домовленості — ні окремі їх пункти, ні, тим більше, у цілому. Прикриваючись гарними словами про мир, Кремль продовжує наступ. Учора керований з Москви лідер "ДНР" Захарченко заявив: "Ми будемо наступати до кордонів Донецької області. Спроб говорити про перемир'я з нашого боку більше не буде"…

Детальніше читайте у статті Тетяни Силиной "Топографія кров'ю".

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ