Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

Головне завдання Заходу – спровокувати в Росії бунт еліт, – експерт з міжнародних відносин

«Виходячи з того, що ймовірність Майдану, себто масового народного спротиву, у Росії є мінімальною, розраховувати можна хіба що на бунт еліт. Не через те, що вони аж такі вже свідомі, але тому, що їм усе це б’є по кишені. Думаю, що прицільні економічні удари по російській еліті – це один із найбільш ефективних інструментів у руках заходу, який може подіяти вже за півроку – за рік», – відзначив у коментарі «Гал-інфо» експерт з міжнародних відносин, доцент Донецького національного університету Юрій Теміров.

Експерт переконаний, що швидкої поразки Росії не буде. Утім, час невблаганно руйнує всі плани Кремля й грає на користь України, тому лінія політичної поведінки, обрана керівництвом країни, стратегічно є правильною.

«Якщо виходити з інформації, яка є у відкритому доступі, то я переконаний, що заклики до визволення Донбасу є провокаційними. Співвідношення сил є таким, що про масштабний наступ української армії годі вести й мову. Відтак, стратегічна лінія керівництва країни, на мій погляд, є правильною. Стоїть завдання утримувати ситуацію, адже час, безумовно, працює на Україну.

Я поділяю думки експертів – і наших, і адекватних російських, і західних – які говорять, що ескалація ситуації пов’язана з цейтнотом Кремля. У Москві розуміють, що час грає проти Росії, що з кожним місяцем Кремлю ставатиме дедалі важче здобувати якісь переваги. Тому поки наявні такі можливості, вони намагаються скористатися ними. Провокації зі вбивством людей свідчать про те, що Путін нервує. Путін на рівні підсвідомості (бо зі свідомістю там проблеми) розуміє, що час спливає, вікно можливостей зачиняється. Тому нині на нас очікує найбільш небезпечний період», – наголосив Юрій Теміров.

На думку експерта, в Кремлі зрозуміли, що Мінський меморандум став серйозним дипломатичним прорахунком Росії, тому старатимуться будь-що переглянути його положення.

«Мінські домовленості виявилися пасткою для Росії. Вона не може собі дозволити виконати жоден пункт Мінського меморандуму, бо вони синтетично пов’язані між собою, тож виконання одного пункту спонукатиме до виконання наступного. Це своєрідний ланцюг, наприкінці якого Росія повинна буде або офіційно визнати себе стороною конфлікту й відверто брати в ньому участь, або вийти з конфлікту й самоусунутися від допомоги сепаратистам», – зазначив Юрій Теміров.

Експерт переконаний, що Росія чіплятиметься за кожен пункт Мінських домовленостей, аби покращити своє становище.

«Я вважаю, що Росія наполягатиме на перегляді чи не кожного пункту Мінських домовленостей. Там, де зможуть відчути слабинку, там, де вдасться щось виторгувати, туди й будуть тиснути. Вдасться зафіксувати поточний фактичний стан лінії розмежування – значить, тиснутимуть на це питання. Вдасться домогтися відведення українських добровольчих батальйонів, аби залишилися лише регулярні збройні сили України, – значить, тиснутимуть на те питання. Крім того, один з варіантів, на якому наполягатимуть у Кремлі, – це розведення сторін миротворчими силами. Йдеться про надання російським військам офіційного статусу миротворчих підрозділів під егідою якої-небудь організації, що дорівнюватиме легалізації російської присутності на Донбасі», – підсумував експерт.

Юрій Теміров зазначив, що непроста ситуація, до якої загнав Росію Путін, пов’язана з відсутністю в нього стратегічного мислення. Разом із тим, ситуативна й ірраціональна поведінка російського президента створює дуже великі проблеми для прогнозування дій Кремля, і то не тільки тактичних, але й стратегічних.

«Кілька місяців тому я опублікував матеріал «Зрозуміти Путіна», в якому писав, що дії Путіна важко надаються на прогнозування у зв’язку з відсутністю в нього елементарного стратегічного мислення. Використовувати слово «стратегія» щодо дій Путіна й теперішньої російської влади взагалі недоречно. Там діють геть інші чинники – ірраціональні особистісні мотиви Путіна та «колективного Путіна». Переважає хвилинна, спонтанна реакція на певні обставини. Головним, системоутворюючим мотивом будь-яких дій Путіна виступає збереження влади. У публікації я звертаю увагу на рівень фахової підготовки Путіна й нагадую, що його «стеля» – це резидент, нижча ланка у розвідці, яка не передбачала жодних навичок стратегічного мислення, планування чи бодай аналізу. Ясна річ, відсутність стратегічного мислення створює дуже серйозні проблеми для прогнозистів», – наголосив Юрій Теміров.

Відповідаючи на запитання щодо інструментарію, який залишається на озброєнні західних країн, аби погамувати російську агресію, Юрій Теміров зазначив, що ЄС, США та їхні союзники і тепер уживають достатньо дієвих заходів; проблема у тому, що всі вони мають середньострокову дію.

«В принципі, країни умовного Заходу, до якого відносимо США, ЄС, Австралію, Японію тощо, уже діють на максимумі своїх можливостей. Що нас не влаштовує? Нас не влаштовує час дії санкцій. Сприйняття історичного часу в різних суспільствах є різним. Відтак, те, що для Заходу є короткостроковою перспективою (від року й більше), для нас щонайменше середньостроковою. Для нас короткострокова перспектива – це місяць-два, але механізмів впливу на Росію, які б діяли аж так швидко, захід , на жаль, не має», – зазначив експерт.

Утім, кілька потужних важелів впливу ще залишаються не застосованими. Серед іншого – це надання Україні летальної зброї та відключення фінансової системи Росії від SWIFT.

«Судячи із усього, англосакси (бо континентальна Європа – це зовсім інша пісня) готові до надання Україні серйозних озброєнь. Якщо подивитися на свідчення Бжезинького в Конгресі, якщо згадати, що комітет із озброєнь в Сенаті очолив Маккейн, то складається враження, що зброю нам невдовзі передадуть. Але знову ж таки, це також середньостроковий важіль. Зброю треба отримати, її треба опанувати, нею треба навчитися воювати. Тому далі залежатиме тільки від нас, наскільки швидко ми зможемо скористатися даним важелем.

Що стосується системи SWIFT, то я не знаю, що повинна зробити Росія, щоб був задіяний цей механізм. До Ірану він свого часу був застосований, але різниця у тому, що Іран не був аж такою мірою включений в світову економіку, як Росія. Для Росії відключення від SWIFT матиме наслідки на межі катастрофічних. Разом із тим, я хочу нагадати, що для відключення Росії від SWIFT достатньо рішення американців. Тобто на рівні політичної наради вони можуть порадитися з європейцями. Але для ухвалення рішення їм не потрібні нічиї дозволи», – наголосив Юрій Теміров.

Найбільш ефективним інструментомугамування Росії він вважає прицільний фінансовий тиск на російські еліти, який дозволив би спровокувати бунт «колективного Путіна» проти Путіна.

«Ще один важливий момент, на який не всі звернули увагу. Колишній заступник міністра фінансів США, який відповідав за боротьбу зі світовими фінансовими махінаціями, відстежував чорні грошові потоки, нині призначений заступником голови ЦРУ. Маючи серйозні можливості контролювати фінансові потоки, пов’язані з російською елітою, він може відчутно впливати на ці еліти, має можливість вдаряти по російській еліті, щоб відколоти «колективного Путіна» від Путіна. Враховуючи, що вірогідність Майдану, масового народного спротиву, в Росії є мінімальною, розраховувати можна хіба що на бунт еліт. Не через те, що вони аж такі вже свідомі, але тому, що їм це битиме по кишені. Думаю, що це може бути один із найбільш ефективних інструментів в руках заходу, який може подіяти за півроку – за рік», – підсумував Юрій Теміров.

Розмовляв Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ