Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія сильно боїться нових санкцій Європейського Союзу, – Олександр Палій

«Європейські санкції для Росії – не просто «страшилка». Росія всерйоз занепокоєна можливістю запровадження нової хвилі санкцій», – висловив переконання у коментарі «Гал-інфо» відомий український історик і політолог Олександр Палій.

Експерт переконаний, що інтенсивність російської експансії прямо залежить від дії трьох чинників. По-перше, від опору, на який наражається окупант в Україні.

«Думаю, що межа, на якій може спинитися Путін, прямо залежить від сили опору України, передусім української армії, але також і всього суспільства в цілому», – сказав Олександр Палій.

Другим важливим чинником є дія санкцій, які запроваджують США та ЄС.

«Рівень агресії Росії залежить від сили західних санкцій – насамперед Євросоюзу і США, але й країн Великої сімки загалом. Рада безпеки ООН нині паралізована в силу того, що Росія застосовує своє право вето. А от рішення Європейського Союзу можуть бути дуже болючими для Росії. Було би чудово, якби відбулось запровадження нового етапу санкцій. Судячи із усього, в ЄС налаштовані дуже радикально», – висловив переконання політолог.

Олександр Палій припускає, що протягом наступних трьох днів під час роботи ПАРЄ активність бойовиків трохи вщухне.

«Найближчі три дні під час засідання Ради ЄС, можливо, наступальні операції терористів трішки ущухнуть. Вони будуть перегруповуватися, шукати слабші місця в українській обороні. Росія всерйоз боїться рішення європейського союзу. Це не просто страшилка. Я думаю, що Росія дуже серйозно остерігається можливих рішень», – заявив історик.

Врешті, третім важливим чинником стримування Росії може бути військово-технічна допомога Україні, яка незабаром надійде зі США.

У США формується консенсус щодо необхідності надання Україні зброї

«Дедалі більше людей на заході говорять про надання Україні озброєння. У США по суті формується консенсус щодо цього питання. Наскільки швидко він буде сформований, настільки швидко вдасться спинити Росію», – відзначив Олександр Палій.

Політолог наголосив, що надання Україні ефективної оборонної зброї відчутно сприяло би стримуванню Росії.

«Якби захід надав Україні протитанкову й протиповітряну зброю, це надзвичайно серйозно би вплинуло на рівень агресивності Росії. Нехай це буде лише оборонна, але ефективна й сучасна, проста у застосуванні зброя. Уявіть: якщо ймовірність влучення в танк американської протитанкової зброї становить 99% і ймовірність знищення цього танку становить 99% (що на порядок перевершує сучасні українські та російські гранатомети), то така зброя різко знижує агресивність сторони, яка атакує», – зазначив Олександр Палій.

Експерт уточнив, що наразі йдеться лише про надання Україні оборонної зброї.

«Треба сказати, що військово-технічна допомога з боку заходу може бути дуже обмеженою. Росіяни нині передають терористам зброю, яка стріляє мало не на 70 км. А США можуть передати Україні протитанкові комплекси, які стріляють лише на 4 км. Інакше кажучи, звинуватити США у наданні наступальної зброї – як і звинуватити Україну в ескалації ситуації – неможливо. Жодної загрози для ескалації в цьому немає, тому таке рішення давним-давно на часі», – підсумував Олександр Палій.

Американська зброя може значно підвищити боєздатність українських збройних сил. За цих умов не надто суттєво, як називатиметься протистояння терористам – АТО чи війна. Політолог не вважає доцільним запровадження в Україні військового стану.

Дискусія довкола запровадження / незапровадження військового стану – це беззмістовна розмова

«Мені здається, що військовий стан не на часі. Потрібно до наявного антитерористичного законодавства вписати деякі з норм, що передбачаються військовим станом, і вживати ці заходи відповідно до антитерористичного законодавства», – сказав Олександр Палій.

Експерт зазначив, що не слід надто перейматися найменуванням, адже справа не в назві, а в тому, що робиться у реальності.

«Називати це можна як завгодно. Головне не те, як називається, а чим воно є насправді. Маніпуляції з назвами нічого не дають. Це абсолютно порожня дискусія: є військовий стан, немає військового стану. Російські пропагандисти, які виступають проти мобілізації, частково використовують подібні речі, але не треба їм у цьому підігрувати», – наголосив політолог.

На його думку, військовий стан – це крайній захід, до якого доцільно вдаватися в разі масштабного вторгнення Росії.

«Військовий стан буде доречним, якщо відбудеться супермасштабне вторгнення. Тоді вже закусюємо вудила й беремося битися з ворогом не на життя, а на смерть. А нині, поки є бодай теоретична можливість локалізувати конфлікт, варто пробувати», – підбив підсумок Олександр Палій.

Відбудеться чи не відбудеться повномасштабне вторгнення, агресія Росії проти України залишиться чорною сторінкою в російській історії.

У майбутньому росіяни будуть соромитися війни й перекладатимуть провину на Путіна

«В історію теперішня агресія Росії проти України, очевидно, увійде під назвою російсько-українська війна, адже першим, як правило, вказують країну-агресора. У нашу історію вона ввійде як вітчизняна війна за незалежність. А от для Росії це буде ганебна війна, якої росіяни в майбутньому будуть дуже соромитися», – зазначив історик.

Олександр Палій припустив, що росіяни старатимуться зняти відповідальність із себе, традиційно посилаючись на безправне суспільство й авторитарного лідера.

«Гадаю, що росіяни будуть всіляко перекладати провину за цю ганебну війну на Путіна. Мовляв, суспільство було безглуздим, безголосим, ні на що не впливало. Всі злочини будуть списувати на свого лідера – так, як це неодноразово бувало в попередній російській історії. Мовляв, ми не знали, нам по телевізору розповідали про фашистів і так далі», – сказав Олександр Палій.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ