Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Визнання Росії агресором допоможе визначитися з цим питанням Європі, – Олексій Гарань

«Постанова Верховної Ради щодо визнання Росії країною-агресором надає Україні більше формальних підстав для того, щоб вимагати від країн заходу посилення санкцій проти Росії», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» професор політології Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Олексій Гарань.

«Коли ми закликаємо наших західних партнерів до посилення санкцій проти Росії, до надання Україні зброї, то інколи чуємо у відповідь: але ж ви самі не визнаєте Росію агресором, не визнаєте «лнр» і «днр» терористичними організаціями. Тому крок, який зробила Верховна Рада, – це крок до того, щоб мати більше формальних підстав вимагати від світового співтовариства й країн заходу зокрема посилення санкцій проти Росії й надання допомоги Україні в військовій сфері», – сказав професор.

На думку Олексія Гараня, з практичної точки зору ухвала нічого не змінює в українсько-російських стосунках. Вона спрямована на те, щоби допомогти країнам заходу визначитися зі ставленням до Росії.

«Росія уже розгорнула війну, вбиває наших жителів, веде збройний наступ. Я думаю, рішення Ради ніяк не впливає на цю політику. На пропагандистському фронті Росія що-небудь заявить. Але після слів Путіна, що в нас воює «натівський легіон», уже немає чому дивуватися. Це пропаганда на рівні Геббельса. Тому з практичної точки зору ухвала нічого не змінить в російській політиці», – зазначив Олексій Гарань.

На уточнювальне запитання, чи можна очікувати від Росії радикальної реакції аж до відкликання посла з Києва, професор зазначив, що дії Путіна є непрогнозованими. Утім, знову ж таки, принципово це нічого не змінює.

«Я не знаю, чого чекати від Росії. Путін діє як ірраціональний диктатор. Україна для нього – це психологічна проблема. Він намагається показати, що він цар і бог, Усе контролює, а тут Україна, яка з ним не погоджується. Він це сприймає ірраціонально. Це удар по його особистій гордості. Відтак, що він робитиме, важко прогнозувати. Та поставмо питання інакше: а що це змінює? Путін вбиває наших громадян незалежно від того, що ми робимо. Тому нам треба давати відсіч», – резюмував Олексій Гарань.

Фото: hromadske.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ