Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Пам’ятна картка мобілізованого»: що повинні знати українці, які отримали повістку

«Пам’ятна картка мобілізованого»: що повинні знати українці, які отримали повістку, які обов’язки і права вони мають, та що треба мати при собі, — про це експерти, правозахисники та військові говорили на прес-конференції 27 січня у Києві.

За словами фахівця по роботі з громадськістю Товариства сприяння оборони України Олега Хаврука, якщо ви отримали повістку, перш за все, треба переконатися, що повістка прийшла на ваше ім’я:

«Те, що ви отримали такий припис, ще не означає, що ви вже завтра поїдете в зону АТО і почнете захищати Батьківщину і знищувати терористів. Ні. Всі мобілізовані фахівці піся того, як вони призвані на службу, пройдуть вишшколи, пройдуть додаткове навчання незалежно від того, якою спеціальністю вони володіють»

Мобілізовані громадяни не мають право ігнорувати повістку. Згідно ст.336 УГ України, за ухилення від призову карається позбавленням волі на строк до п’яти років. Не треба піддаватися паніці, якщо повістка все ж-таки надійшла, — говорить Олег Хаврук.

«Це не останній ваш день вдома і в цивільному житті. У вас буде можливість отримати те спорядження, з яким вас ознайомить Євгеній пізніше, тому що командири завжди йдуть на зустріч. Ви зможете скористатись поштою та іншими компаніями, які здійснюють пересилку речей. У вас буде можливість побачитися з рідними, тому не варто панікувати, у вас буде достатньо часу, щоб себе зібрати… Отримавши таку повістку, треба визначитись, коли вам необхідно з’явитися, куди. І ви зобов’язані згідно з законодавством з’явитися у вказане місце та до вказаного часу, оскільки в іншому випадку, якщо у вас немає поважних на те причин, така непоява буде каратися згідно з законодавством»

Поважна причина, щоб не з’явитися у військкомат, може бути всього одна, — зазначає фахівець по роботі з громадськістю Товариства сприяння оборони України.

«Поважна причина, коли ви в принципі не можете зявитися, щоб дати якісь пояснення – ви є тяжко хворим, знаходитеся на лікування, фізично не можете дійти до військкомату, щоб там щось пояснити. Якщо ви маєте на руках повістку, але не можете прийти, це єдина поважна причина. Якщо ви є батьком 5 дітей, якщо ви є народним депутатом, це все перераховано в законі, але це не є причиною неявки в військкомат», — розповів Олег Хаврук.

Кожен боєць повинен мати при собі тривожну валізку. Про те, що це за валізка, що в ній має бути, та взагалі, що необхідно мати при собі, розповідає колишній командир роти добровольчого батальйону «Айдар» Євген Дикий:

«Виходьте з розрахунку, що крім форми та зброї ви маєте забезпечувати себе самі. Ми склали список, він буде розміщений на сайті Главкому та на сайті товариства сприяння оборони України»

Декілька основних пунктів:

1)  своя власна аптечка (вам будуть видавати тільки необхідний мінімум на випадок поранення) – від тиску, від шлунку, пластирі – стандартна похідна аптечка;

2)  запас власної спідньої білизни та термобілизна;

3)  ще один комплект форми;

4)  взуття (не забувайте, що ви будете носити не тільки свою вагу, а ще додаткову ношу);

5)  засоби особистої гігієни;

6)  армійський рюкзак;

7)  дощовик.

За словами військового, кожен мобілізований боєць має право протягом мінімум двох тижнів проходити навчання в учбовому центрі. Це те право, яке рятує життя, — говорить екс-командир «Айдару».

Також мобілізовані мають знати, що згідно законодавству України, студенти, які навчаються на бюджеті, зможуть продовжити навчанні після служби. А всі люди, які пройшли АТО, мають право отримати статус учасника бойових дій, — говорять експерти.

Вікторія Єрмолаєва, програма Хроніки Донбасу для Громадського радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ