Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові з’являться електричні таксі «Рено»

У столичному автосалоні Renault на Дніпровській набережній презентували 8 електромобілів Renault Fluence Z.E. Вони працюватимуть у львівському муніципальному таксі. Про це повідомила gazeta.ua.

"Ми купили ці машини для соціального експерименту. Нашою метою є показати, що електромобілі - це економний, екологічний та практичний вид транспорту. Його можна використовувати у різних сферах життя, - каже Костянтин Євтушенко, автор проекту shooter.ua. Він займається впровадженням в Україні енергозберігаючих технологій. - Вже весь цивілізований світ перейшов на електротранспорт. Особливо це актуально у великих містах, де рівень забруднення вихлопними газами надзвичайно високий. У Мадриді, Барселоні, Лондоні, Берліні вже їздять електротаксі. У Нью-Йорку теж планують до 2020 року замінити одну третину автомобілів таксі електромобілями."

Якщо експеримент пройде вдало у Львові, його продовжать у Києві та інших містах України.

"Ми за те, щоб електромобілі працювали у різних сферах - кур'єрських службах, доставках їжі, службовому транспорті. Але вирішили почати із таксі, щоб пересічні люди ближче познайомилися із електромобілями, щоб розвіяли всі міфи навколо електротранспорту. Масово пересівши на електромобілі, ми покращимо екологічну ситуацію в державі й позбавимося паливної залежності від Росії. Адже краще платити за власну електроенергію, ніж за закордонну країні-агресору".

Вартість поїздок у Львівському таксі після впровадження електромобілів суттєво не знизиться, бо електромобілі на 25-30% дорожчі за бензинові аналоги. Renault Fluence із дизельним двигуном у комплектації"Експрешн" коштує 398 тис. грн. Ця ж модель у цій комплектації, але із електродвигуном 509 тис. грн.

"Розвитку електромобілів в Україні заважає висока вартість. Якщо б влада скасувала для електротранспорту ПДВ, ввізне мито, акциз, то електричні машини подешевшали б на 40 відсотків. Після цього були б всі передумови до подешевшання проїзду в електротаксі, адже на проїзд 10 кілометрів бензиновим авто треба 18 гривень, а електромобілем - гривню".

Заряду батареї електричної Renault Fluence вистачає на 150 км пробігу по місту. Машину можна заряджати на спеціальних зарядних станціях або від побутової розетки 220. Від розетки акумулятори заряджаються за 8 годин.

"У Львові запасу ходу електромобіля буде цілком достатньо на день. До того ж таксисти не цілий день поспіль їздять. Вони можуть його підзаряджати під час обіду, перерви чи простою. Наприклад, після проїзду 10-15 кілометрів повний заряд поновлюється за годину."

Renault Fluence Z.E. - це вдала модель для таксі, вважає Олександр Туз, директор фірми із переобладнання серійних машин в електромобілі, власник першого серійного електромобіля у світі "Тrоpіcа"

"Зараз є багато якісних електромобілів. Але для таксі найбільш підходящі Fluence Z.E. І Nissan Leaf, у них схожі характеристики. Проте Fluence має більший салон і меншу ціну, отже, швидше окупиться".

gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ