Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Cуспільство  |  Культура

У Самборі на сцені аматорського театру показали «Битву за Україну»

Днями у Самборі, що на Львівщині, відбулась прем'єра народної вистави за мотивами п’єси Ярослава Яріша про героїчну боротьбу українського народу проти загарбників, повідомив підполковник Володимир Скоростецький, Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів).

Першими глядачами та учасниками дійства стали члени родин військовослужбовців Самбірського гарнізону, а також військовослужбовці військових частин, що беруть участь у проведенні АТО. Прем’єра відбулася у клубі однієї з військових частин. А підготували спектакль артисти народного аматорського драматичного колективу «Радо» народного дому села Ралівка під керівництвом Марії Грибанової.

За сценарієм, п’єса була вибудувана у вигляді вертепної вистави під назвою «З вірою в Різдво». Сюжет присвячений українському солдатові, який під час Різдва Христового пішов захищати свою рідну землю від російського окупанта й загинув за своїх рідних та близьких. Автор творчо переосмислив усіх добре відомих персонажів класичного різдвяного вертепу. Тож на сцені, окрім позитивних персонажів з’явилися образи тих, хто намагається розхитати та розколоти український народ, посварити між собою братів і сестер – Схід і Захід України.

Лейтмотивом патріотичної вистави стали мандри душі воїна-героя. За сюжетом, уже після загибелі, славний син свого народу повертається на сам Свят Вечір до рідного дому, де без нього вечеряє його рідна мати, дружина та донька, дивиться на них і прощається, перед тим, як відійти до лав Небесного Батальйону. Цей солдат розповідає, про те, що його бронею є молитва матері та малюнки його рідної доньки. Що поруч із ним били ворога славні сини України. І він заради кращого майбутнього свого народу віддав найдорожче, що мав – життя!

Серед артистів, що брали участь у п’єсі – реальні військовослужбовці. Зокрема, одну із ролей зіграла Оксана Питчак, яка проходить службу за контрактом у військовій частині на посаді фельдшера медичного пункту частини. Роль маленької дівчинки, яка пише листа солдатові на фронт, зіграла 8 річна Вікторія Олійник, дочка офіцера Дмитра Олійника, який зараз виконує завдання на Сході країни.

До слова, у п’єсі був і негативний персонаж, зрадник України Віктор Янукович. Зіграти його роль погодився один з місцевих чиновників Михайло Павлючик.

Під час п’єси також висвітлюються героїчні події Євро-майдану, коли на захист своїх прав сотні тисяч українців із дерев’яними та залізними щитами вистояли і перемогли і скинули диктатора, який продав Україну.

Після закінчення п’єси у залі клубу частини здійнявся шквал оплесків на адресу акторів, у багатьох на очах виблискували сльози, адже усі ми знаємо, що таке втрачати своїх підлеглих, командирів, товаришів та рідних. Командир однієї з військових частин полковник Олександр Корольов висловив слова щирої вдячності та подяку аматорському колективу та нагородив артистів грамотою.

– Сьогодні, коли кращі сини свого народу стоять на сторожі безпеки України, на східних її теренах, ця вистава є напрочуд актуальною та потрібним елементом у піднятті морального духу українського солдата, – підкреслив один з глядачів-військових. – Усі ми повинні усвідомити, що за нас нашу свободу ніхто виборювати не стане, згадати славних предків-воїнів. Колись, у своєму вірші Василь Симоненко писав «…можна все на світі вибирати сину, вибрати не можна тільки Батьківщину…» Так і ми сьогодні повинні об’єднатися і дати гідну відсіч ворогу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ