Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові нагородили 12 переможців конкурсу «Історія, яка нас об’єднує»

Сьогодні, 30 січня, у Львівському історичному музеї відбулося урочисте вручення премій переможцям Всеукраїнського конкурсу наукових і науково-популярних робіт «Історія, яка нас об’єднує», повідомила прес-служба Львівської облради.

У церемонії взяли участь депутати Львівської обласної ради, представники Львівської обласної державної адміністрації, відомі історики та науковці.

Конкурс «Історія, яка нас об’єднує»реалізовується в рамках Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012 – 2014 роки.Його організаторами виступили Львівська обласна рада та Львівська обласна державна адміністрація у партнерстві з Українським інститутом національної пам’яті.

Цьогоріч переможцями конкурсу стали 12 молодих науковців із Чернігова, Тернополя, Києва, Дніпропетровська, Херсона, Одеси, Острога та Львова, які у своїх дослідницьких роботах висвітлили маловідомі сторінки історії України на зламі ХХ-ХХІ ст. Зокрема, молоді науковці обрали такі теми: „Нелегальні міграції на українському відрізку радянсько-польського кордону у 20 - 30 -х роках ХХ ст.”,  „Інфографіка українських визвольних змагань ХХ століття”, „Повстанська людина: повсякдення членів ОУН та УПА на Закерзонні” тощо.

Члени конкурсної комісії, які визначали переможців, відзначили, що роботи (їх надійшло на конкурс 31) відправили конкурсанти фактично з усієї України. Роботи дуже різні за змістом та тематикою, однак усі виконані на високому фаховому рівні.

На початку урочистостей депутат Львівської обласної ради Орест Шейка розповів про те, що ідея проведення конкурсу зародилася у Севастополі. Проект стартував минулого року, він тільки починається. Звертаючись до лауреатів премій, Орест Шейка наголосив: „Від Вашої праці залежить, щоб не тільки історики, а все суспільство зрозуміло, що історія нас об’єднує”.

Конкурс заснований із метою сприяння молодим історикам, які  прагнуть вивчати малодосліджені питання української історії та заохочувати суспільне обговорення цієї проблематики, правдиве висвітлення подій минулого, що має на меті консолідувати суспільство, сприяти поглибленню знань з історичної тематики України.

Депутат Львівської обласної ради, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний зазначив: „Україна ділиться не на Схід і на Захід, а на тих, хто її любить і тих, хто її не любить. Цей конкурс Львівщина проводить також  і для того, щоб показати державі, яким має бути підхід до підтримки молодих науковців, до розвитку науки”.

Після завершення церемонії нагородження заступник директора Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Олександр Зінченко провів для молодих науковців семінар із дискусією на тему „Як зробити історію цікавою?”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ