Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Собор Святого Юра відкритий для всіх, хто хоче прийти і вшанувати Нерукотворний образ Ісуса Христа

Сьогодні, 30 січня, до Львова з особистої захристії Папи Римського привезли унікальну реліквію – оригінал Нерукотворного Образу Ісуса Христа. Від сьогодні до 15 лютого святиня виставлена до почитання у Соборі Святого Юра. Сьогодні Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав, у співслужінні з владиками Священного Синоду УГКЦ, звершив Вечірню. Після Служби відкрили доступ до привселюдного почитання Нерукотворного Образу Господа нашого Ісуса Христа.

«Починаючи з 1870 року, це другий раз, коли цю реліквію дають для Богопочитання у храмі. Це винятково для України у цей важкий час, а також з нагоди святкування 25-ліття виходу УГКЦ з підпілля.

Ця реліквія є важлива тим, що це не є малюнок. Її назва – Мандиліон з Едеси. Реліквія потрапила до Риму з Едеси. Звичайно, було багато місць, де вона перебувала, подорожуючи до Риму. У Римі у 1870 році Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану, оскільки на той момент італійський полководець Гарібальді вже нападав на Рим.

Мандиліон з Едеси – це найстаріше зображення обличчя Ісуса Христа. Едеський король у VII ст. наказав закрити і замурувати реліквію, щоб її не втратити. Згодом під час реставрацій цю реліквію віднайшли», - розповів Павел Бенедік, відповідальний за приватну Папську Захристію у Ватикані.

«Читаючи літературу про святині Церкви, мені потрапила на сторінках святиня цього Нерукотворного образу. Я захопився ідеєю, щоб він був у нас. Коли почав вивчати ті речі, зрозумів, що це нереально, це неможливо, щоб Ватикан таку реліквію світового значення вивіз за межі Ватикану. Але молитва перемагає все.

Завдяки владиці Митрополиту Ігорю, ми почали працювати, і нам вдалося цю святиню привести для почитання в Україну. Для України в сьогоднішній час це така річ, яка найбільше нам потрібна, яка би нас об’єднала молитовно. Я хочу, щоб кожен для себе відчув, що може зробити ця свята ікона.

Також Ватикан вперше дозволив цілувати ікону. Це виняток для України, щоб можна було підійти і поцілувати», - повідомив адміністратор Собору Святого Юра о. Роман Кравчик.

Нагадаємо, у храмі суворо забороняється фотографувати реліквію, знімати на камери чи в будь-який інший спосіб фіксувати Нерукотворний Образ.Також закликаємо усіх, хто збирається відвідати Собор Святого Юра, не брати із собою жодних зайвих предметів, великих валіз чи будь-чого, що могло б зашкодити безпеці людей і реліквії.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ