Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Львівське відділення «Ощадбанку» звинувачують в обмані пенсіонерів - банк провини не визнає

Близько 50 пенсіонерів стали жертвами незаконних дій працівників одного з львівських відділень «Ощадбанку». Люди думали, що кладуть гроші на банківський депозит, однак заощадження потрапляли в кишені шахраїв. Про це сьогодні, 12 лютого, під час засідання Львівського прес-клубу розповіли самі постраждалі.

За їхніми словами, на сьогодні банк провини не визнає та кошти повертати не хоче.

Один із постраждалих, 82-річний пенсіонер Іван Олексів, розповів, що впродовж багатьох років користувався послугами «Ощадбанку» і клав гроші спочатку на свій розрахунковий,  а потім депозитний рахунок. Ці процедури були оформленні офіційним договором. Однак одного дня чоловік вирішив зняти гроші,  у  ж банку відповіли, що ніякого депозиту він не відкривав.

Згодом під час розслідування правоохоронці виявили ще 46 пенсіонерів, які свого часу начебто відкрилди депозити у відділенні "Ощадбаку", однак потім виявилося, що ніяких їхніх депозитів у банку не було зареєстровано. Фінансова афери, за даними міліції, тривали з 1996 року, однак її не помічали аж до того часу, коли через масовий відтік депозитів, спричинений  скачком курсу долара, все проявилось.

За словами учасників прес-конференції, правоохоронці встановили, що  екс-начальник відділення у змові з касиром підробляли договори банківського вкладу та використовували залучені кошти на власні потреби 

«Ощадбанк» своєю чергою подав позови до суду проти постраждалих клієнтів, заявивши, що жодного стосунку до афери їхні працівники не мають, а  укладені договори, з офіційними печатками, є нікчемними, тобто такими, що не мають правових наслідків.

Юрист Фонду стратегічних справ Української гельсінської спілки з прав людини Анастасія Мартиновська наголосила: «Ощадбанк» подав окремий позов для того, щоб визнати договори нікчемними. А це може привезти до того, що постраждалі, крім того, що не отримають своїх процентів, які накопичилися за роки, також не отримають і своїх коштів».

Також вона наголосила, що постраждалі є представниками соціально-незахищених верств населення, тому держава насамперед повинна вживати заходи для їх захисту.

Ніна Хома, захисниця постраждалого Івана Олексіва, додала, що від того, як розвиватиметься ця справа, залежить, як в подальшому будуть поводити себе банки  в таких ситуаціях.

Водночас юристи рекомендують, аби не стати жертвою такої афери, щораз звертатися до головного офісу банку із запитом, чи ви справді  відкрили депозитний рахунок у банку. Насаперед вони радять так вчиняти всім особам, що мають депозитні рахунки в «Ощадбанку», особливо клієнтам львівських відділень.    

Гал-інфо звертається до "Ощадбанку" з проханням надати офіційний коментар з цього приводу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ