Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Я принципово не пішла би працювати на «Інтер», - Наталія Мосейчук

Межа між інформуванням та пропагандою досить тонка. Небезпека полягає в тому, що пропагандистські матеріали в умовах неоголошеної російсько-української війни можуть скомпрометувати вітчизняні мас-медіа і призвести до соціальних потрясінь. Тому дилема залишається актуальною. Наталія Мосейчук, ведуча «Телевізійної Служби Новин» (ТСН) на телеканалі «1+1», розповіла про редакційну політику каналу, різницю між російськими та українськими новинами, пропаганду та про етичні професійні проблеми журналістів в сучасних умовах.

«Редакційну політику на 1+1 міняла ситуація, а не власник чи влада», стверджує Наталія Мосейчук, згадуючи події кінця 2013 року. «Ми просто не могли вже мовчати. До того ж, ТСН із самого початку зайняла таку позицію, яка б щонайменше коштувала нам ліцензії, якби все пішло по-іншому. Але ми були впевнені, що люди з Майдану не підуть».

Професійність журналіста полягає в тому, щоб дізнаватися і висвітлювати важливе, не слухаючи ніяких наказів та погроз. На думку ведучої, гідна відповідь на російську пропаганду, яку дає зокрема й «1+1» - небезпека, яку відчуває Росія. Кремлівська пропаганда вже дискредитувала себе, й Мосейчук переконана, що українські медійники не повинні відповідати на нею власною пропагандою. Українським журналістам, ставши на цей шлях, потім доведеться «дуже довго руки мити».

«Будьмо чистоплотними в своїй професії!», звернулася вона до колег. Cюжети на російському телебаченні, як помітила Наталія Мосейчук, акумулюють зло. «Вони посилають людям зло і люди їм це зло повертають. Журналісти в Росії не люди с пером, а люди с топором. Так калічити людей, як вони це роблять, не можна», – додала вона.

За словами Наталії Мосейчук, ТСН не показує такого злого ставлення до Росії, яке російські ЗМІ виявляють до України. Натомість, більше висвітлює думки тих, хто хоче миру:  «Якщо в російському інформаційному просторі людина говорить думку, яка не співпадає з загальноприйнятою, то ця людина – ворог. У нас ця людина була б своєю, просто з іншою думкою». Новини ТСН спрямовані на те, щоб донести до глядачів інформацію про тих, кому потрібна допомога: «Решта людей має не панікувати, а розуміти, що йде війна, і яка може бути наша плата. ТСН важливо донести інформацію не лише до звичайних глядачів, - наголосила вона, а й до людей, які відповідальні за країну, тобто, до влади».

«Навіть зараз, коли йде відкрита війна, ми дозволяємо собі критикувати нашу владу. Ви можете собі уявити це в Росії? Будь-яка влада не хоче відкривати всі свої карти, навіть найдемократичніша», стверджує Мосейчук. Особливо ж сильно влада прагне приховати факти, які стосуються війни.

Коментуючи редакційну політику ТСН стосовно висвітлення втрат української сторони, телеведуча зазначила: «У нас піднімалося питання, чи не перетворимо ми випуск новин на суцільні епітафії. Ми прийняли рішення, що немає важливішого, ніж наші герої. Тому ми про них говоримо. І це рішення колективу ТСН, навіть якщо в новини не потрапляє інша інформація».

За її словами, в редакції ТСН часом виникають суперечки, особливо про те, що показувати в репортажах із фронту: «Ми, як і звичайні люди, сваримося, кричимо, дехто не стримується і запалюється. Дискусії іноді переходять на дуже високі тони. Коли ми бачимо, як наші хлопці гинуть, одразу хочеться втрутитися».

В такій ситуації важливо не розхитувати ситуацію: «Ми не дозволяємо собі подавати ту інформацію, яка не додає моральної стійкості нашим людям. Головне, випускаючи матеріал, цим не нашкодити. Іноді доводиться подавати такі новини, що плакати хочеться самій. Коли ти живеш в такій напрузі вже цілий рік, то тобі також потрібна психологічна допомога. Важко стримувати сльози, тому іноді зриваю ефіри через це. Проте, щоб не втратити своє обличчя, треба продовжувати робити свою роботу».

Також редакційна політика телеканалу, як констатувала Наталія Мосейчук, не дозволяє давати слово терористам. «Сепаратисти – це не ополченці, як вони того хочуть. І в нас не громадянська війна. Влаштовувати секунди слави Захарченку ніхто не збирається». Телевізійниця вважає, що від того, як Україна зараз буде розвиватися, залежить і майбутнє Донбасу та Криму: «Ми маємо будувати ту Україну, що лишилася так, щоб через декілька років ті території самі захотіли до нас повернутися», вважає Наталія Мосейчук.

Телеведуча зізналась, що принципово не пішла би працювати на “Інтер”: «Я вважаю аморальним працювати на каналі, де журналісти коментували розстріли людей з-за спин беркутівців

Руслан Герасименко.

Фото - Богдана Рущак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ