Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

«КримSOS» у Львові переймає досвід Ізраїлю з облаштування біженців із Гази

«Щоб не вигадувати велосипед, я звернувся до досвіду різних країн, починаючи від Грузії й Німеччини й закінчуючи Ізраїлем. Ізраїльський досвід видався мені найбільш цікавим, тому що вони стикаються з цією проблемою постійно», – сказав у коментарі «Гал-інфо» юрист «Кримської хвилі» В’ячеслав Ломброзо.

Днями «Кримська хвиля» провела у Львові круглий стіл, участь в якому взяв Вадим Меламед, директор однойменної юридичної фірми з Тель-Авіву, що впродовж 10 років займалась проблемами внутрішньо переміщених осіб у Ізраїлі.

«Обговорювали захист трудових та соціальних прав, а також право внутрішньо переміщених осіб на власність», – зазначив В’ячеслав Ломброзо.

Право на власність – передовсім житло – це основна проблема будь-яких біженців. В Ізраїлі з Сектору Газа було переміщено 8,6 тисяч людей. Держава одразу визнала, що вони втратили своє житло, й забезпечила безплатним тимчасовим перебуванням в готелях. Згодом на придбання житла кожній родині були виділені гроші за принципом: 700 тис. шекелів (175 тис. доларів) главі родини і ще по 100 тис. шекелів (25 тис. доларів) на кожного члена родини старшого за 14 років.

В Україні наразі не йдеться не тільки про компенсацію вартості втраченого житла, але навіть про визнання того факту, що воно втрачене.

Українські переселенці стикаються зі значно прозаїчнішими юридичним перешкодами.

За словами В’ячеслава Ломброзо, йдеться про дві основні проблеми: відсутність реєстрації-прописки (в листопаді питання було почасти зняте через прийняття закону про внутрішньо переміщених осіб) та перереєстрації бізнесу.

«Кримці дотепер мають труднощі з перереєстрацією бізнесу, адже їхні реєстраційні служби знаходяться не там, де вони проживають, а в Запорізькій, Миколаївський та Херсонській областях», – нагадав юрист.

На його думку, виходом із ситуації є максимальна дерегуляція економіки та особистого простору. Дерегуляція економіки передбачає зменшення податкового тягаря для тих, хто бере на роботу внутрішньо переміщених осіб. У цьому випадку не лише вирішується гуманітарна проблема, але й дається поштовх для бізнесу.

«Переміщені особи дуже вмотивовані, тому, допомагаючи їм, можна допомогти всьому державному інституту. Тому резолюцію круглого столу ми розіб’ємо на законопроекти й направимо до парламенту з пропозиціями», – підсумував В’ячеслав Ломброзо.

Фото: www.unian.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ