Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Фармацевтична мафія блокує передачу закупівель ліків міжнародним організаціям, - Центр протидії корупції

Передача закупівель міжнародним організаціям на межі зриву - стверджують представники пацієнтських та антикорупційних організацій у відкритому зверненні до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана. На сьогодні вже зареєстровано 6 законопроектів, які врегульовують ті самі норми та були створені виключно для затягування процесу, йдеться у листі. Загальна сума, на яку планується передати закупівлі ліків, становить приблизно 1,1 млрд. гривень. Про це йдеться у прес-релізі, поширеному Центром протидії корупції та організацією «Пацієнти України».

Щойно були зареєстровані законопроекти №2150 та №2151, які передають закупівлю ліків  ЮНІСЕФ та ВООЗ,  на сайті Верховної Ради в той же день почали з’являтися альтернативні законопроекти-клони, зокрема – 2150-1 та№2151-1. Крім того, законопроекти, які врегульовують ті самі норми, були зареєстровані і в іншому комітеті, а саме 2152. Авторами  їх є власник фармацевтичної компанії Дарниця Гліб Загорій, Олександр Третяков, Олександр Дроздик та Ігор Алексєєв. За день кількість альтернативних законопроектів виросла до 6. На сайті з’явилися законопроекти 2150-2 та 2151-2, 2152-1, зареєстровані народними депутатами І. Сисоєнко та К. Яринічем.

«Мета появи  цих законопроектів одна – затягнути процес передачі закупівель міжнародним організаціям та зірвати його – стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – Передача закупівель повинна відбутися не пізніше березня, щоб ліки були придбані вчасно. Затягування ж процесу голосування у Раді дасть можливість залишити всі корупційні схеми, які існують в МОЗі під час проведення закупівель та знову заробляти на хворих людях з фармацевтичної мафії».

Законопроекти №2150 та №2151 були розроблені Міністерством охорони здоров’я спільно з міжнародними експертами та громадськими організаціями. Їх зареєстрували народні депутати від різних політичних партій та профільних комітетів: О. Богомолець, В. Сюмар, Г. Гопко, І. Іонова, О. Корчинська та Р. Семенуха.

«Попри те, що альтернативний пакет законопроектів був просто скопійований з основного законопроекту, він все ж таки містить низку відмінностей, які спрямовані на унеможливлення імплементації самої ідеї міжнародних закупівель. Зокрема, там відсутня необхідна конкретика, яка забезпечувала би ухвалення відповідних підзаконних актів. Більш того, термін дії реєстрації та терміни постачання препаратів в альтернативному законопроекті обмежуються 2015 роком, що знову ж таки робить цей проект таким, що не може бути реалізований», – стверджує Лана Сінічкіна, партнер юридичної фірми «Арцінгер», що спеціалізується у сфері охорони здоров’я. – Саме тому, детально проаналізувавши всі зареєстровані на сьогодні законопроекти, можна стверджувати – це є штучне блокування передачі закупівель ліків міжнародним організаціям».

Слід нагадати, що передача закупівель міжнародним організаціям є частиною Коаліційної угоди, підписаної всіма фракціями коаліції Верховної Ради.  Тому у відкритому зверненні активісти звертаються до Голови Верховної Ради України з проханням включити саме законопроекти №2150 та №2151 до порядку денного сесії.

«Від цих законів залежить життя сотень тисяч українців, зокрема – дітей, – стверджує Дмитро Шерембей, голова БФ «Пацієнти України». – Провал закупівель в минулому році залишив українських малюків без вакцинації, а хворих без ліків. Цього не можна допустити ще раз!!! Ми вимагаємо щоб уже наступного тижня законопроекти №2150 та №2151 були внесені до сесійної зали. Часу в пацієнтів більше не має».

Сьогодні міжнародні організації закуповують ліки та вироби медичного призначення для урядів у більш ніж 100 країнах світу. Попередньо, Україна має передати ВООЗ та ЮНІСЕФ закупівлю всіх дитячих вакцин, ліків для дітей з орфанними захворюваннями, закупівлі ліків для хворих на гемофілію, СНІД, гепатити, туберкульоз на загальну суму приблизно 1,1 млрд. гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ