Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Синютка пообіцяв жорстоко покарати тих торговців, які штучно створюють товарний дефіцит

Сьогодні, 27 лютого, відбулася зустріч голови Львівської ОДА Олега Синютки з керівниками найбільших торгових мереж області у зв’язку із ситуацією, яка склалася з продажем продуктових товарів. На зустрічі були присутні представники прокурори, павоохоронних та контролюючих органів та Антимонопольного комітету. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

«Наскільки я розумію, то борошна, круп та олії у нас на складах є достатньо», - заявив Синютка.

Відтак, він наголосив, що не второпає, чому полиці в магазинах раптово спорожніли, що призвело до додаткового ажіотажу.

Зокрема, Олег Синютка навів приклад, як у деяких торгових супермаркетах повністю відсутнє  борошно і олія, а нову поставку очікують отримати лише 2 березня.

«Шановні колеги, ви або погані бізнесмени, або я не розумію що відбувається?», - сказав він.


Олег Синютка зазначив, що деякі торгівельні заклади намагалися маніпулювати психологією покупців та використовувати маркетингові ходи.

«Це ніщо інше як маркетинговий хід, коли виставляєте в магазинах табличку-попередження про те, що в одні руки видають не більше як 3 пляшки олії чи 4 кг крупи. Це маркетинговий хід для нагнітання ситуації, бо ніхто не продає товар собі у збиток», - заявив Синютка.

За його словами, люди запитують, чому не припинять ріст цін?

«Якщо селянин продасть гречку по 8 грн, то не матиме чим посіяти, але торгові точки можуть продати її по 9,5, а не по 27 грн», - пояснив Синютка.

Він сказав, що проситиме контролюючі органи перевірити, чи не отримав хтось із підприємців надприбутки через ажіотаж.

«Ми маємо сьогодні заспокоїти людей. В березні ви будете відпочивати і жити за зароблені гроші в лютому. Не потрібно підігрівати ажіотаж», - сказав Синютка звертаючись до підприємців.

Після цього кожен із присутніх бізнесменів доповів про те, яка ситуація із продуктовими запасами.

Представник торгівельної мережі ТВК «Львівхолод» сказав, що наразі найбільш проблематичним є забезпечення гречаною купою та олією.

Представниця «Сільпо» поскаржилася на проблеми з постачальниками, адже попит на продукти  перевищує пропозицію, тому із розподільчих складів продукти не встигають привозити у торгові точки.

Синютка відреагував на це повідомлення і сказав, що на Львівщині є 11 торгових закладів «Сільпо» і щоб не втратити їх порадив «пришвидшити» довезення.

«Хай ваші машини їздять швидше», - сказав Синютка.

Представник «Барвінку» повідомив, що в їхніх закладах товарних залишків залишилося на два три дні. Зокрема, проблеми є з цукром.

Він пояснив, що всі заходи з обмеження, у тому числі кількість товару, яку продають одній людині, мають на меті зупинити спекуляції, адже є люди, які  можуть скупляти товар  і потім перепродавати його з накрутками.

«У мене до вас найменше питань. Натомість є питання до «Сільпо» та «Ашану».  До речі, «Ашану» треба згадати про дорогу, яку повинні були побудувати і досі не побудували, а тепер бавляться в маркетинг», - сказав Синютка.

Голова Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Басараба зазначив, що ситуація, яка склалася на ринку продуктів у Львові, може свідчити про певне зловживання чи змову.

«Не виключена і змова постачальників», - сказав він.

Він додав, що в Антимонопольний комітет вже є звернення, щоб розглянути ситуацію і з виробниками також.

«Антимонопольний комітет почав розглядати ситуацію. Результати розслідування будуть на столі голови Львівської ОДА», - повідомив він.

Представник прокуратури пообіцяв належно відреагувати на результати розслідування Антимонопольного комітету.

Олег Синютка наголосив підприємцям про «невідворотність покарання».

«Антимонопольне розслідування може тривати довго, але покарання буде жорстким», - сказав Синютка.

Він дав доручення підготувати меморандум, де конкретно буде визначено  дії кожного виробника.

«Це є продовження російсько-українського конфлікт тільки іншими засобами. Зараз будуть з’являтися люди, які будуть влаштовувати фінансові мітинги», - припустив Синютка.

Він звернувся до підприємців: «Ви повинні думати не лише про свій сьогоденний прибуток, але і про глобальні речі. Знайдіть знайомих в Криму і подивіться, що з їхнім бізнесом стало, коли прийшли російські війська. Я вас попереджаю, я би дуже не хотів, щоб за результатами розслідування виявили маніпуляції. Якщо хтось буде із свого розподільного складу три дні везти товар, то я вважатиму, що це саботаж. Нагадайте своїм торговим агентам посадові обов'язки. Я би дуже не хотів, щоб якась торгівельна мережа зникла з Львівщини. Продовольчих запасів на Львівщині є достатньо, не треба підігрівати ажіотаж».

Фото: Сергій Бобра, Гал-Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ