Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Російська війна проти України почалась з захоплення Кримського Парламенту

27 лютого, активісти та вимушені переселенці з Криму прийшли з пікетом до російського консульства у Львові. Вони хотіли нагадати, що рік тому, з захоплення Кримського Парламенту розпочалась російська агресія та окупація частини України. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з місця події.

"Відразу після втечі Януковича з України в Криму з'явились чутки про проведення референдуму за від'єднання. Саме тому 26 лютого десять тисяч кримчан зібрались під стінами Верховної ради Криму для того, щоб висловити свою думку з приводу цього антиконституційного референдуму. Там були представники українців, росіян, кримських татар. Що відбувалось під час цього мітингу? Представники партії "Русское единство", представники реакційних сил Криму в цей же день намагались провести проросійський мітинг на сусідній площі. За декілька годин до початку проукраїнського мітингу під стінами Верховної ради вони вирішили змінити дату, змінити час, і провести такий самий мітинг під стінами Парламенту. Однак тоді проукраїнські сили показали, що в підтримку єдності України виступає в декілька разів більше жителів Автономної республіки Крим. Показали, що громадяни Криму підтримують Майдан, підтримували воєвиявлення народу проти корупційної влади, проти влади олігархів та диктатора Януковича", - розповів Сергій, вимушений переселенець з Криму.

Уже наступного дня, 27 лютого о восьмій Парламент Криму був захоплений військовими без жодних опізнавальних знаків.

"Для нас уже тоді було зрозуміло, хто саме ці військові. Як тільки ми приїхали до Верховної ради, то побачили, що будівля була оточена міліцією, на даху ходили військові без шевронів в російській формі. В цей день міліція стояла без бронежилетів, без будь-якої зброї, складалось враження, що це уже давно відомий факт і жодної новини для працівників МВС в такій ситуації немає. Вони не боялись цих військових, цього вторгнення. Натомість ми з друзями, йдучи центром міста, відчували для себе серйозну загрозу. Уже було зрозуміло: іще один крок - і може початись відкрите вторгнення в Україну, справжня війна на території Криму", - зазначив Сергій.

Першими колабораціоністами, котрі здали Крим Росії, була брехлива і бандитська влада. Уже з перших днів українські міліціонери почали ходити разом з самообороною Криму, одягнувши на себе георгіївські стрічки.

"Після цього почались активні репресії проти активістів. Як ми бачимо зараз, вони тривають до сьогодні. Ми пробували проводити мирні проукраїнські мітинги. Люди намагались висловити свою позицію, допомагали українським військовим, котрих загарбники блокували в військових частинах. Саме в Криму виник волонтерський рух на підтримку армії, тому що першою точкою початку війни була саме Автономна республіка Крим", - додав Сергій.

Репресії проти активістів на півострові тривають і сьогодні. В середині травня минулого року були затримані двоє громадських активістів: Олександр Кольченко та Олег Сенцов. Зараз вони відбувають строк у московській в’язниці, попри те, їм досі не винесено жодних обвинувачень. Їх називають терористами та людьми, котрі намагались дестабілізувати ситуацію в Криму.

В Криму уже рік, в умовах окупації та правового вакууму відбувається повне ігнорування прав людини як кримських татар, так і проукраїнських активістів. В їх будинках відбуваються обшуки. Ряд членів Меджилісу та лідери кримськотатарського народу були депортовані.

Метою акції у Львові було розповісти про те, як відбувалось захоплення півострову російськими військами та проросійськими силами, що протягом років безкарно діяли на території Криму. Також активісти нагадали, що на сьогоднішній день тривають репресії проти проукраїнських активістів та кримськотатарського населення. Майже 20 тисяч були вимушені стати переселенцями.

Активісти тримали в руках плакати "Крим - нова камера в в’язниці народів", "Крим не Росія", та інші.

Акцію під Російським консульством охороняла велика кількість правоохоронців та самооборони. "Ми розуміємо, що акція мирна, але завжди можуть з'явитись провокатори, тож маємо бути готовими", - прокоментував капітан міліції.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ