Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Cуспільство

Курс валют перекриває кисень волонтерам

Майже рік триває неоголошена війна Росії проти України. Силами громадян та стараннями волонтерів до цього часу вдавалося забезпечувати наших оборонців усіма необхідними речами. Хаотичні, захмарні стрибки курсу валют буквально перекривають кисень волонтерським організаціям, які закуповують за кордоном необхідні для військових речі.

Гал-інфо вирішило запитати у керівника «Народної самооборони Львівщини», одного із координаторів Центру забезпечення військових у Львові  Валерія Веремчука, як стрибки курсу валюти впливають на волонтерську діяльність?

Ті речі, які в Україні не виробляють, ми змушені закуповувати за кордоном і розраховуватися у валюті. Йдеться про оптичні прилади, тепловізори, радіозв’язок та й зрештою про автомобілі. Все це йде із закордону, щоб потім ми мали можливість відвезти ці речі у зону АТО. Тепер усе це стало удвічі дорожчими. Коли ми влітку починали свою діяльність Центру забезпечення, то курс долара  був  у межах 10-11 грн, тепер він зріс мало не утричі. Тому зараз ми можемо закупити цих необхідних військовим речей набагато менше, адже всі благочинні пожертви від людей, які підтримують армію, йдуть у гривнях. Ми чудово розуміємо, що люди живуть в Україні і доходи свої отримують в національній валюті.

Ми також прекрасно розуміємо, як потрібна на передовій оптика і тепловізори. Саме тепловізор часто ефективно рятує життя солдату і дуже потрібен на блок постах. Тепер його ціна стала практично не підйомною для одного волонтерського центру.

Однак, те що через курс валюти ми менше можемо закупити потрібних речей – це лише одне питання. Є ще й інша проблема – люди в паніці від цих процесів. Ми бачимо фінансові втрати та інфляцію. Фінансові можливості людей зараз дуже обмежені. Ми розуміємо, що розраховувати на фінансову допомогу бізнесу з кожним днем все важче, адже і самому бізнесу вже виживати не просто. Ці різкі коливання та нестабільність породжують у людей сумніви у майбутньому. Люди мусять економити на усьому. Ми це розуміємо, але все ж сподіваємось на небайдужих громадян.

Окрім того, є ще й психологічна проблема, бо впевненості у майбутньому в людей тепер немає.

Ми зіштовхнулися зі ще однією проблемою. Значні видатки у нас ідуть на паливо. Дорога до Старобільська, наприклад, це 1 300 км в один бік, а ще поїздити по лінії передової, щоб роздати бійцям допомогу та повернутися назад – це вже набігає до 3 тис км. При сьогоднішній ціні палива собівартість дороги зростає вдвічі. Недавно ми готували поїздку і замовили дві фури. Одна двадцятитонна фура поїхала зі Львова, а ще одна з водою – із Миргорода. Раніше фура з Миргорода обходилася нам у 8 тис. грн, і це волонтерська ціна доставки. Тепер, зважаючи на ціну пального, напевно, обійдеться удвічі дорожче.

Чи зменшилася кількість пожертв?

Так. Напевно, це результат і загального економічного стану, і заяв політиків про перемир’я, які частково заспокоюють людей. Хоч ті, хто цікавляться і мають знайомих, які нині перебувають в зоні АТО, прекрасно розуміють, що війна триває. Можливо, і стріляють рідше, але потреби у військових залишаються. Після Мінську-2 було Дебальцеве, і щодня ми, на жаль, чуємо про те, що ніякі угоди не виконуються. Тому я вважаю, що ми повинні і надалі максимально підтримувати наших хлопців, які там. Ми не повинні здаватись, бо ми їхня підтримка і їхній тил!

Ми розуміємо, що кількість пожертв і надалі буде зменшуватися. Однак ми не припиняємо робити різні проекти. Втілюємо їх в життя спільно і з київськими волонтерами. Нещодавно ми зробили проект по навчанню снайперів на Яворівському полігоні. Запросили інструкторів, які мають практичний досвід кількох воєн. Вони прилетіли з Грузії, і тепер вже ось кілька днів готують наших снайперів. Тому ми не зупиняємось і віримо у перемогу!

Громадська ініціатива від Комітету Майдану Львівщини та ГФ "Народна Самооборона" разом з Центром Військового Капеланства "Працюємо для тих, хто на передовій"

https://www.facebook.com/centerlviv

Картковий рахунок:

Сергій Дзядик (заступник керівника ГФ "Народна Самооборона")

Приватбанк 5168 7420 6584 4957

Розрахункові рахунки:

ГФ "Народна Самооборона"

ЗГРУ ПАТ КБ "Приватбанк"

МФО 325321 ЄДРПОУ: 39122180;

Р/Р 26001053824710 (UAH)

Р/Р 26006053822171 (USD)

Р/Р 26003053822226 (EUR)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ