Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Cуспільство

Квартирне питання: чому у Львові "забуксувало" будівництво багатоповерхівки для бійців АТО

Під час минулого засідання сесії Львівської міської ради, яке відбулося 25 лютого, депутати підтримали прохання учасників АТО і вилучили з порядку денного питання про будівництво багатоквартирного будинку на вул. Під Голоском. Здавалося б, міська рада пропонує реальний розв`язок проблеми житла для учасників АТО. То чому ж самі бійці попросили не розглядати це питання. Гал-Інфо вирішило з’ясувати, у чому ж причина такого розвитку подій?

Ще на початку роботи сесії перед депутатами Львова виступив учасник АТО Назар Шніцер. Він попросив депутатів не голосувати за підготовану ухвалу, яка стосується будівництва багатоквартирного будинку для учасників АТО - до того часу, поки не буде розроблена дорожня карта із чітким розумінням джерел фінансування цього будівництва.

"Ми більш як півроку ходимо по інстанціях. Що ми маємо? Маємо обіцянку Президента щодо надання нам земельних ділянок. Однак від міськради ми отримали офіційну відповідь, що землі нема, і нам порадили звертатися до суду. Тому ми запропонували всі офіційні зустрічі відтепер проводити під протокол і фіксувати обіцянки та термін їх виконання", - сказав боєць.

З цього приводу в сесійній залі відбулося бурхливе обговорення та емоційний обмін думками між присутніми бійцями та чиновниками мерії Львова.

Внести це питання як додаткове у порядок денний запропонував міський голова Львова Андрій Садовий. Однак керівник депутатської групи "Народний контроль" Валерій Веремчук зазначив, що в такому дражливому питання не можна ламати людей через коліно.

«Якщо люди не сприймають такий варіант... Їм не пояснили..., можливо через те, що у вас нема заступників, тому нема кому працювати з людьми. Не потрібно це нав'язувати, а потрібно допрацювати у робочій групі із залученням бійців АТО".

Однак міський голова наполягав на своєму. Депутати сказали рішуче – ні, а відтак питання на розгляд сесії не винесли.  

В коментарі Гал-Інфо Валерій Веремчук пояснив, що у пропонованій міським головою ухвалі йшлося про виділення землі для ЛКП «Рембуд».

«Згідно із чинним законодавством ми не можемо дати вільну ділянку приватній структурі, але можемо - комунальній структурі. Більше того, ми вже заклали у міському бюджеті  близько 5 млн грн коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації, а також на підведення комунікацій.

Однак, наскільки я розумію, створена робоча група не зустрічалася з учасниками АТО та їх рідними, тому люди не мають інформації. Від цього і починають з’являються чутки, що кількість квартир щораз зменшується, що змінюється черга, а також невідомо чиїм коштом будуть будувати цей будинок. Чутки породжують конфлікти. В ухвалі ми звернулися до державного бюджету, бо розуміємо, що такий проект потребує співфінансування від держави. Отож, ми сподіваємось, що під час внесення змін до держбюджету кошти на це будівництво будуть виділені.

Саме тому, на мою думку, всупереч волі людей не варто приймати рішення. Особливо зважаючи на те, що чиновники не зустрілися з ними та не пояснили дорожню карту. Ми заслухаємо це питання наступного разу, а тим часом робоча група пояснить все людям, на початку березня мають бути прийняті зміни до бюджету і тоді ми чітко будемо все розуміти, щоб не створювати протистояння через недостатню поінформованість», - пояснив Валерій Веремчук.

Начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич в коментарі Гал-Інфо пояснила, що на сесію виносили проект рішення про закріплення земельної ділянки за ЛКП «Рембуд».

Фото: Олександр Ковальчук, varianty.net

«У бюджеті розвитку проголосували за виділення 5 млн грн для будівництва інженерних мереж на цій ділянці. І насправді дуже шкода, що так сталося, адже за наявності повністю оформлених документів про виділення земельної ділянки, підприємство могло б проводити мережі, і в нас за досить короткий час був би готовий будівельний майданчик - земля з підведеними мережами. Наступним мало б бути вирішене питання будівництва самого будинку. Це ще до кінця не все з`ясовано, але прийнято рішення, що до того часу, поки держава і місто визначаться, яку участь вони у цьому приймуть, ми будемо проводити усі підготовчі роботи, щоб у будь-який момент почати будівництво», - сказала вона.

За словами Гелени Пайонкевич, після цього можна було б розробляти проектно-кошторисну документацію.

«Чого налякалися люди? В першу чергу ми не знаємо досі, чи там буде один будинок, чи кілька. Ми не знаємо, яка кількість квартир там могла б бути... Це логічно, адже коли ми будемо малювати проект, тоді будуть чіткі дані, що там можна побудувати.

Напевно, ще одна досить серйозна проблема – це черга. Питання, хто перший отримає в цьому будинку квартири. Черга становить близько 350 учасників АТО, і ми можемо припустити, що їх буде більше. Люди ж бояться, що місто може не правильно себе повести при розподілі квартир. Я погоджуюсь, що однією із таких причин може бути брак спілкування з цими людьми і брак пояснень. Дійсно, дуже шкода, що це питання не проголосували на цій сесії, адже можна було б продовжувати роботу», - сказала Гелена Пайонкевич.

Натомість керівник фракції ВО «Свобода» Любомир Мельничук виявився досить категоричним в цьому питанні. В коментарі Гал-Інфо він зазначив, що причиною такої реакції учасників АТО стала відсутність положення - дорожньої карти.

Він переконаний, що станом на сьогодні без такого положення, все це – афера чистої води.

«Безперечно, що ми стали на бік учасників АТО, які прийшли  до нас з вимогою, щоб ми відклали розгляд цього питання, адже Садовий (міський голова Львова Андрій Садовий, - ред.) протягом двох місяців з ними не може зустрітися. Суть у чому? Була проголосована земельна ділянка, обговорена з учасниками АТО, які стоять на черзі. Однією з умов голосування за затвердження цієї земельної ділянки було створення комісії та напрацювання положення. Положення – це дорожня карта, яка має обумовити, яким чином, хто і скільки квадратних метрів буде отримувати та в якій черговості», - пояснив Любомир Мельничук.

Він додав, що після першої проголосованої ухвали ніхто з учасниками АТО не зустрічався, а комісія по створенню відповідного положення практично не засідала жодного разу.

«Люди ходять щодня і не можуть достукатись до чиновників, і тут з голосу міський голова хоче внести ухвалу, бо він так вирішив. Люди, і це абсолютно зрозуміло, є стурбованими, адже вони не знають, чи це будуть квартири з двохвідсотковою знижкою, чи це будуть гуртожитки, чи щось інше, чи це хтось, прикриваючись учасниками АТО, хоче забрати надану земельну ділянку для своїх потреб та бізнесових інтересів. Тому вони попросили до прийняття цієї дорожньої карти не виділяти на ЛКП «Рембуд» жодної земельної ділянки. Ми дослухалися до них. Я особисто щодня із ними контактую, це близько 400 осіб . Садовий сам зрозумів, що люди налаштовані категорично, тому і не став вносити цю ухвалу на розгляд сесії», - сказав Любомир Мельничук.

Нагадаємо, що ухвалою Львівської міської ради від 25.12.2014 року було виділено земельну ділянку під будівництво багатоквартирного будинку для учасників АТО на вул. Під Голоском площею 6400 кв. м. ЛКП «Рембуд» надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою.

Цією ухвалою передбачено низку категорій учасників АТО, яким буде надано земельну ділянку.

Водночас у районі вул. Під Голоском є розроблене містобудівне обґрунтування всієї території, яка в перспективі має бути забудована багатоповерховими житловими будинками. Кілька тих ділянок міськрада пропонує на аукціон для багатоповерхового житлового будівництва, а одну з них виділяє для учасників АТО.

В мерії зазначають, що земля може бути виділена остаточно приблизно за два місяці. Після того розпочнеться процес проектування будинків. У стислі терміни будівництво може початися орієнтовно за півроку.

Нагадаємо, що відповідне рішення на сесії було прийнято з метою вирішення житлових питань сімей загиблих військовослужбовців-учасників антитерористичної операції, військовослужбовців-учасників антитерористичної операції, учасників добровольчих батальйонів, яких було задіяно у проведенні антитерористичної операції, та військовослужбовців Державної прикордонної служби України - учасників антитерористичної операції.

Фото: Сергій Бобра, Гал-Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ