Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На поставки військових товарів в Україну немає жодного ембарго, - МЗС

Проти України не діють жодні міжнародні санкції, тому українська сторона має право отримувати будь-які товари військового призначення.

Про це у вівторок на брифінгу заявив речник МЗС Євген Перебийніс, передає кореспондент Укрінформу.

«Проти України не запроваджено жодних міжнародних санкцій або ембарго на постачання будь-яких товарів, у тому числі й військового призначення. Згідно зі Статутом ООН, Україна має невід'ємне право на самооборону та буде використовувати всі можливі засоби для відсічі неприхованої російської військової агресії з метою захисту свого суверенітету та територіальної цілісності», - сказав Перебиініс, коментуючи заяву МЗС Росії про недоцільність поставки Фінляндією лазерних дальномірів Україні.

Він підкреслив, що Україна не коментує і не коментуватиме свої домовленості з іншими країнами у сфері військово-технічного співробітництва.

Водночас, за його словами, МЗС РФ не соромиться періодично вказувати іншим країнам, як їм треба дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань та від передачі яких товарів в Україну їм слід утриматися.

«Цинічно ігноруючи норми міжнародного права та свої зобов'язання, у тому числі взяті у рамках багатосторонніх режимів експортного контролю, а також неодноразові заклики світового співтовариства та міжнародних організацій, Росія продовжує надавати військову підтримку терористичним угрупованням, що діють на Сході України, та незаконно передавати їм сучасне озброєння, в тому числі важке, стрілецьку зброю та боєприпаси, які використовуються бойовиками для вчинення терористичних актів з численними жертвами серед громадян України», - підкреслив Перебийніс.

Він також зазначив, що замість "менторського" коментування дій добросовісних учасників міжнародних договорів, зокрема договору про торгівлю зброєю, який Росія так і не підписала, і домовленостей, зокрема спільної позиції ЄС, до якої Кремль не має жодного стосунку, саме Росія мала б згадати про необхідність виконання своїх міжнародних зобов'язань, передусім Міських домовленостей, і припинити нарешті координацію, підтримку та передачу озброєнь терористичним угрупованням в Україні.

Дипломат підкреслив, що саме це найкращим чином сприятиме мирному врегулюванню ситуації в Україні та уникненню нових безглуздих жертв серед мирного населення і військовослужбовців обох країн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ