Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На Львівщині зберігся храм, у якому служив отець Михайло Вербицький

У селі Стрілки Старосамбірського району на Львівщині збереглася церква, в якій служив автор Державного Гімну «Ще не вмерла України» Михайло Вербицький.

Цей храм має рідкісну назву — святого Євстахія, названий так на честь римського воєначальника, який загинув за християнську віру — разом із дружиною і двома синами. Церква вшановує пам’ять цього святого 3 жовтня. Як пояснив нинішній парох Стрілок отець Володимира Паращинець, таку назву храмові селяни дали чисто з практичних міркувань: до цього часу вже закінчувалися основні польові роботи, і селяни мали змогу попразникувати і поярмаркувати, бо колись на храмові празники у цих селах відбувалися великі торговиці. Про те, що в цьому храмі служив автор гімну «Ще не вмерла України», вказує важливий церковний документ — «Шематизм Перемиської єпархії», який уклав відомий церковний історик, священик Дмитро Блажейовський.

«Тільки у ті часи наша церква мала інший вигляд, була меншою майже наполовину і мала статус каплиці, — каже отець Володимир. — Отець Михайло Вербицький був адміністратором цієї каплиці з 1853 по 1856 роки... Перед Другою світовою війною — 1939 року — до церкви прибудували притвор, а сама будівля храму походить із 1792 року». 

Храм святого Євстахія належить до пам’яток місцевого значення. З трьох боків він оточений цвинтарем, і з пагорба, на якому розташований, відкривається прекрасний краєвид на Карпати і річку Дністер. Можливо, вже тут наспіви річки і гірських вітрів нашіптували священикові й композиторові ту безсмертну мелодію, яка увіковічнила його ім’я. У будь-якому разі, місцеві жителі стверджують, що мелодія Державного Гімну України була написала у Стрілках, хоча це трохи не співпадає з історичними фактами. Найімовірніше, ця мелодія появилася у селі Млини на території теперішньої Польщі, де отець Вербицький служив до останніх днів свого життя...

Про те, що в храмі служив отець Михайло Вербицький, вказує меморіальна дошка. Місцевий священик каже, що це зобов’язує його «служити вірно і патріотично своєму народові». Він мешкає на плебанії, на тому ж місці, де жив колись отець Михайло Вербицький, тільки от будівля вже не та. Нинішня — з 1902 року, а на її місці колись була інша, дерев’яна. Плебанія розташована біля підніжжя гори, а церква — на горі. Цікаво підніматися туди — таке відчуття, що справді сягаєш небес.

...Недавно у селі була пересувна виставка до 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького — з експонатами із сіл Завадів і Залужжя Яворівського району та з доданими експонатами із церкви святого Євстахія, зокрема іконою цього святого, яку в 1944 році пробила куля. Зараз виставка експонується в краєзнавчому музеї в райцентрі Старий Самбір. А село готується до 200-річного ювілею Михайла Вербицького. Його іменем названа місцева школа, і ось уже п’ятнадцять років у Стрілках проходять фестивалі духовної музики імені отця Михайла Вербицького. Цьогорічний фестиваль відбудеться 26 квітня: у село приїдуть найкращі церковні й шкільні хори району та області.

Йосип Марухняк, Україна Incognita

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ