Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові громадські організації пересварилися через те, хто буде в Громадській раді при ГУ МВС Львівщини

Сьогодні, 4 березня, почали роботу Установчі збори з формування складу Громадської Ради при Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області. Робота зборів почалася зі скандалу.

Частина представників громадських організацій залишилася поза списком учасників установчих зборів, через це на вході до приміщення ГУ МВС Львівщини розгорівся скандал. Близько 25 організацій не виявилося у списках запрошених на установчі збори. Зважаючи на ситуацію в країні та враховуючи те, що приміщення ГУ МВС Львівщини є режимним об’єктом, їх не могли пропусти.

Поки одних не впускали, інші представники громадських організацій розпочали роботу в приміщенні, яке їм погодилася надати міліція.

Головуючим на установчих зборах обрали попереднього керівника Громадської Ради при ГУ МВС Львівщини Олега Ільківа.

Він пояснив, що ініціативна група, яка складалася із 9 осіб, розглянула документи 55 громадських організацій і відібрала 33 організації, документи яких були в порядку. Інші організації не ввійшли до списку запрошених на установчі збори, адже мали порушення в оформленні документації.

За словами Олега Ільківа, перше засідання ініціативної групи відбулося ще 29 січня. Після цього було подано оголошення про збір документів від громадських організацій, які мають бажання увійти до Громадської ради.

«Ми вивчили подані документи і по кожній організації проголосували. Часто не було копій статутів організацій, а часом траплялося, що документи були написані однією рукою», - пояснив він.

Із 33 організацій, які пройшли перевірки та відповідали усім вимогам подачі документів, на засідання установчих зборів прийшли представники 31 організації.

Відповідно було прийнято рішення затвердити склад Громадської ради у складі 31 організації.

Однак у цей момент до зали прийшли представники тих організацій, які не були включені до списку запрошених і які спершу не могли потрапити на засідання установчих зборів. Почалася сварка.

Як зазначив один із представників новоприбулих Ігор Бачинський, з 2006 року не було жодних проблем з відвідуванням засідань Громадської ради при ГУ МВС Львівщини.

Він заявив, що навіть якщо в оформленні документів знайшли помилки, то громадські організації не отримали повідомлення про це.

«Ми прийшли і виявили, що є список, а інших не пропускають. Нам доводилося силою прориватися. Цей список не має ні дати, ні назви. Ми відкотилися туди, де ще ніколи не були», - сказав Бачинський.

Була навіть пропозиція, щоб за для припинення сварки, включити всі 55 громадських організацій, які подавали документи на входження до Громадської Ради.

Проти такої пропозиції виступив Рустам Курбанов, адже до 31 представника ГО, документи яких були в порядку, приєдналося лише 15 представників, тих які мали проблеми з оформленням документів, а тому, за його словами, не доцільно включати всі 55 організацій, адже ті, хто не прийшли сьогодні,не приходитимуть і надалі.

«Я пропоную зробити паузу та дати можливість донести необхідні документи тим громадським організаціям, які мають бажання працювати», - сказав Курбанов, присутні погодилися з цим.

Як зазначили в міліції Львівщини, Громадська рада – це добровільне утворення з громадських організацій, правоохоронці не втручаються у процес її формування. Натомість вони надали приміщення у ГУ МВС Львівщини для того, щоб учасники Ради мали, де збиратися на засідання.

Заступник начальника управління кадрового забезпечення ГУ МВСУ у Львівській області Роман Баховський перед тим, як оголосили перерву в роботі установчих зборів запропонував, щоб за для уникнення протистоянь та дискредитації міліції в подальшому організовувати роботу ради поза межами ГУ МВС Львівщини.

«Міліція готова посприяти та допомогти знайти інше приміщення», - сказав він.

Окрім того, він зазначив, що представників громадських організацій, які подали документи на входження до громадської Ради при ГУ МВС Львівщини, зважаючи на ситуацію в країні та проведення АТО, перевірять на приналежність до злочинних угрупувань та диверсійної діяльності.

Таке зауваження викликало незрозуміле обурення в декого із присутніх. Інші ж – погодились.

Зрештою, було вирішено, що пауза в роботі установчих зборів триватиме до 12 березня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ