Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові зріє студентський спротив проти проекту спорудження пам`ятника Андрею Шептицькому

У Львові формується студентський рух проти проекту спорудження пам`ятника Андрею Шептицькому "у стилі соцреалізму". Повідомив Володимир Бєглов,прес-менеджер мистецького об'єднання «Дзиґа».

Зокрема, у повідомленні сказано: "У 32 мільйони гривень львів’янам обійдеться перебудування площі Святого Юра, заплановане на цю весну. Запроектовано перенесення дороги просто під корпуси Львівської Політехніки, вирізання більшої частини дерев скверу, створення великої помпезної замощеної площі в стилі соцреалізму для встановлення на високому постаменті пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому.

Ми виступаємо за:

1. Збереження зелених насаджень та архітектурно-планувальної структури скверу, спроектованого відомим європейським ландшафтним архітектором Арнольдом Рьоріхом ще 1897 року.

2. Раціональне використання бюджетних коштів. В 2015 році в міському бюджеті виділені кошти на охорону здоров’я - 19,4 млн грн.; на культуру - 6, 7 млн грн.; на молодь, спорт, діти і соцзахист - 7,1 млн грн.; та на охорону історичного середовища виділено всього 14,5 млн. грн.

3. Врахування голосу громади міста у прийнятті рішень з впорядкування громадського простору, котрий належить всім львів’янам

У сквері ростуть цінні породи дерев, одна з яких навіть занесена до Червоної Книги України. Вік деяких екземплярів становить понад 100 років, а одним дуб має понад 150 років. Живі дерева пам’ятають світлу постать митрополита, бо росли у його епоху.

Для нас, молодих людей, яким жити у Львові наступні пів століття, важлива постать митрополита Андрея Шептицького та його духовна спадщина. Проте ми вважаємо, що є багато інших гідних шляхів вшанування пам’яті цього визначного діяча. Встановлення пам’ятника є одним з них, але ми хотіли бприйти до митрополита як до духівника, з яким хочеться поговорити, а не до недосяжної самотньої постаті на високому постаменті серед пустої закутої в камінь площі.

Активісти ініціативи закликають:

-приходити на сніданки у сквері кожного ранку з 8:00 до 10:00;

-долучатися до цілодобового чергування у сквері;

-взяти учать у толоці в сквері 7-го березня".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ