Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Україна могла і повинна була втримати Крим, – Анатолій Гриценко

Лідер «Громадянської позиції», полковник запасу Анатолій Гриценко переконаний, що Україна не тільки могла, але повинна була втримати Крим, провівши оперативне знешкодження сепаратистів на першій стадії заколоту.

Про це політик сказав у коментарі «Гал-інфо».

«Ми могли втримати Крим і повинні були це зробити. Верховним Головнокомандувачем був Олександр Турчинов. Я говорив про це досить жорстко ще минулого березня, й зараз говорю, що Турчинову треба відповідати перед судом за свою бездіяльність. На початку вторгнення близько ста людей захопили два приміщення в Сімферополі – Кабінет міністрів та Верховну Раду Криму. Тоді ще не було рішення про «референдум» й самого «референдуму». Відтак, треба було негайно, швидко провести антитерористичну операцію», – сказав Анатолій Гриценко.

На його думку, Україна мала достатньо сил швидкого реагування для успішної реалізації такої операції.

«Коли там було 100 чи 200 чоловік, у нас були сили та засоби це зробити. Принаймні у підрозділах збройних сил ми мали два батальйони морської піхоти та два центри спецназу військово-морських сил. Це боєздатні підрозділи, які могли це зробити. Я вже не кажу про те, що тоді ще не був закритий повітряний простір, тож можна було швидко доставити на півострів перевірений і лояльний до Києва, а не до Путіна спецпідрозділ з інших силових структур, з інших регіонів», – зазначив політик.

Полковник запасу підкреслив, що Олександр Турчинов не лише не провів АТО, але понад місяць зволікав з призначенням керівника Антитерористичного центру.

«Згідно з законом про протидію тероризму, таку операцію планує, організує й проводить керівник Антитерористичного центру в статусі першого заступника голови СБУ. На той момент ця людина не була призначена. Я, будучи депутатом, особисто пройшов увесь шлях. Говорив з Наливайченко (голова СБУ з 24 лютого 2014 року, – прим. «Гал-інфо»). Він каже: людина не призначена. Пішов до Турчинова, розказав, що треба робити. Нагадав, що треба призначити керівника. Проте Турчинов, а лише він міг це зробити, тільки 7 квітня, тобто через 40 днів після початку російського вторгнення, коли Крим був уже захоплений і формально анексований, призначив керівника антитерористичної операції. Я вважаю це службовою бездіяльністю з дуже тяжкими наслідками для країни. Турчинов цього не зробив, але був зобов’язаний за законом зробити», – підкреслив Анатолій Гриценко.

Політик наголосив на помилковості боязкої та нерішучої лінії поведінки, що виправдовується намаганням не спровокувати Росію на агресивні дії.

«Припинімо цю мантру: «Стояти, не провокувати!». Повірте мені, якби Путін потребував провокацій, він би сам їх вчинив. Він би сам дав команду: розстріляти сто російських солдатів, причепити тим, хто їх розстрілює, будь-які шеврони – жовто-блакитні чи червоно-чорні – й зафіксувати. Але йому цього не потрібно. Він не збирається ні перед ким виправдовуватися. Він просто йде, й зайде так далеко, як ми йому дозволимо», – заявив лідер «Громадянської позиції».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ