Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Україна досі не має стратегії з повернення Криму, – координатор «Євромайдан – Крим» Андрій Щекун

Відомий кримський громадський діяч, координатор руху «Євромайдан – Крим» Андрій Щекун висловив переконання, що керівництво України не мало морального права виводити війська з півострову та залишати безборонних громадян на окупованій території.

Про це він сказав у коментарі «Гал-інфо».

«Громадськість Криму чинила спротив окупантам та всіляко підтримувала військових ЗС України. З усією відповідальністю можу сказати, що в Криму було на кого зіпертися. Перш за все, на проукраїнських активістів, що організовували протестний рух «Євромайдан-Крим», а також на кримськотатарський народ. Натомість ніхто з керівництва не додумався зв’язатися з активістами й випрацьовувати спільний план захисту нашої території. З цієї точки зору, відбулася зрада», – сказав він.

За інформацією активіста, реальний спротив окупантам були готові чинити не тільки представники громадськості, але й військовики, що не дочекались наказу.

«Зрозуміло, що найвищому ешелоні керівництва півострова відбулась зрада. Але багато хто з керівництва військових був готовий чинити реальний спротив. Я спілкувався з одним генералом, який сказав: «Нам потрібні чіткі команди, й впродовж 20-30 хвилин ми приберемо «зелених чоловічків». Навіть у Перевальному, де позиції «зелених чоловічків» були кращі, ніж наші, ми все одно змогли б їх ущент розбити. Вистачало техніки, крім того, в частині знаходилися десантники з Дніпропетровська»», – переказав слова військовика Андрій Щекун.

Активіст додав, що така само спроба захоплення влади на півострові відбулась під час Помаранчевої революції, але тоді спецслужби провели блискавичну операцію й знешкодили «сепаратистські порухи» окремих депутатів АРК.

«Деякі державні службовці розповідали, що аналогічна спроба захоплення мала місце наприкінці 2004 – на початку 2005 року під час Помаранчевої революції. На той час просто блискавично й оперативно була проведена спецоперація, яка не дала можливість прокремлівським депутатам ВР АРК вийти на контакти з російськими спецслужбами», – розповів Андрій Щекун.

Координатор «Євромайдан – Крим» зазначив, що Київ донині не має стратегії з деокупації Криму й надалі продовжує ігнорувати думку громадськості з цього питання.

«Не має стратегії. Більш того, ігнорує будь-яку співпрацю з громадським суспільством, з тими кримчанами, котрі знають, що в такій ситуації робити. Саме зараз кримські громадські лідери об’єднані й консолідовані, вони мають стратегічне бачення щодо деокупації Криму. Однак, влада жодних висновків не зробила. Сьогодні ми спостерігаємо реалії щодо некомпетентності державних органів влади, а, можливо, й небажання повертати тимчасово окуповані території», – резюмував координатор руху.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ