Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся традиційний Форуми енергоощадності

4–5 березня у конференц-залі Львівської торгово-промислової палати (Стрийський парк, 14) відбувся уже традиційний Форум Енергоощадності, який поєднав науково-практичну конференцію «Енергоефективність, екологія, комфорт» та Контактну Біржу – площадку для комунікацій учасників заходу, повідомили організатори.

Тематика Форуму охопила основні напрями розвитку технологій створення комфортних умов проживання людини, як-от: розвиток енергоефективних технологій, проблема екосанітарії, повторне використання та утилізація відходів, мінімізація споживання енергії та води, застосування технологій «замкнутого циклу», використання природних ресурсів та енергії довкілля за допомогою «зелених» технологій тощо.

Організатором заходу є Львівська торгово-промислова палата за сприяння Німецько-українського партнерського проекту у сфері бізнесу, що діє в ЛТПП. Партнером Форуму став ПАТ АКБ «Львів» – банк, один з провідних напрямів роботи якого є кредитування фізичних осіб, підприємств малого і середнього бізнесу, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) для впровадження енергозберігаючих заходів.

Учасниками Форуму стали: підприємці, представники влади, ділових асоціацій, фінансових установ, науковці та представники міжнародних організацій, зокрема «Українська неприбуткова енергетична агенція» (Львів), ГО «Інститут пасивного будівництва» (Львів), ТОВ «Еко-Оптіма», АБ «Украгазбанк», ГО «Інститут пасивного будівництва», Львівський національний аграрний університет, Національний лісотехнічний університет України (Львів). Свою продукцію на Форумі представили ТзОВ « Арм-Еко» (м.Рівне) – плити електричні з енергозберігаючими конфорками;  ППФ «Ураган» (м. Львів) – паливні пелети з біомаси; компанія «Стала Енергія» (м. Львів) –  теплові насоси.

Під час пленарного засідання присутніх привітали Дмитро Афтанас, президент Львівської торгово-промислової палати; Фолькер Штотцнер, керівник Німецько-українського проекту у сфері бізнесу; Валерій П’ятак, заступник голови Львівської обласної ради; Василь Лозинський, директор департаменту економічного розвитку, інвестицій, торгівлі, промисловості облдержадміністрації та Александер Шкурла, перший секретар Генерального консульства Словацької Республіки.

Про реалізацію програми сталого енергетичного розвитку Львова до 2020 року розповіла Іванна Гаврилко, начальник відділу енергоменеджменту управління економіки ЛМР. Програма сталого енергетичного розвитку спрямована на підвищення енергоефективності у всіх секторах енергетики міста: виробництві, транспортуванні (постачанні) та споживанні. У результаті її виконання очікується зменшення енергоспоживання на 22,4%, поліпшення екологічного стану міста, зокрема зменшення викидів вуглекислого газу на 20,8%, досягнення 11% частки відновлювальних джерел енергії у загальній структурі енергоспоживання.

Банк «Львів» успішно реалізовує кредитну програму «Енергозбереження» з 2006 року. У своїй доповіді Андрій Захаревич, керівник програми кредитування проектів енергозбереження ПАТ АКБ «Львів», розповів про максимально лояльні умови для кредитів на цілі енергозбереження, «завдяки яким можна не лише утеплити помешкання чи модернізувати власне підприємство, а й заощадити чималі кошти по витратах за енергоносії. Наприклад, завдяки ефективній співпраці банку з ЛОДА та низкою органів самоврядування, клієнти – фізичні особи мають можливість отримувати відшкодування відсотків за такими кредитами, і в результаті відсоткова ставка по енергозберігаючих кредитах фактично становить від 0 до 10% річних у гривні».

Досвідом Асоціації «Енергоефективні міста України» як національної структури підтримки Угоди мерів поділився Андрій Кирчів, виконавчий директор Асоціації. Нагадаємо, що на урочистій церемонії, яка відбулась 10 лютого 2009 року в Європарламенті, Львів долучився до 369 органів місцевої влади з 27 країн Європи, що офіційно підтримали масштабну ініціативу Європейської комісії з усталеного розвитку міст, відому як «Угода мерів» (Covenant of Mayors). Основна ідея угоди міських голів полягає у зменшенні на 20% викидів вуглекислого газу до 2020 року, а також підвищення на 20% ефективності використання енергії і досягнення 20% частки відновлювальних джерел енергії у загальній структурі енергоспоживання міста.

Також учасники конференції розглянули нові тенденції та практичні аспекти енергоощадних технологій, енергоспоживання та енергозбереження, обговорили організацію ефективної взаємовигідної співпраці міст, бізнесу, фінансових інституцій задля досягнення сталого енергетичного розвитку міст; можливість залучення інвестицій в енергозбереження.

Після доповідей учасники Форуму мали можливість взяти участь у Контактній Біржі – дво- та багатосторонніх переговорах підприємців, презентацій як учасників конференції, так і всіх зацікавлених у налагодженні контактів. Серед учасників Біржі – рівненська ТзОВ «Арм-Еко» та львівські ППФ «Ураган» і Компанія «Стала Енергія».

Дмитро Афтанас, президент ЛТПП: «Перехід світового співтовариства до стану «сталого розвитку» потребує серйозних змін у протіканні багатьох процесів, а досягти їх можна тільки погодженими діями. Всі уже знають головні постулати «сталого розвитку»: встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства і збереженням та відновленням довкілля, системний підхід до використання природних ресурсів, управління використанням цих ресурсів, збереження їх для наступних поколінь.

Завдання бізнесу сьогодні – дослухатися до природоохоронців і спільно встановити вартісну оцінку техногенних впливів на довкілля, а відтак керуватися  економічним підходом у концепції сталого розвитку людства, що полягає в оптимальному використанні обмежених природних ресурсів, у застосуванні природо-, енерго- і матеріалозберігаючих технологій для створення потоку сукупного доходу. І той сукупний дохід мав би не зменшувати, а принаймні зберігати ті людські, природні ресурси, завдяки яким і є створений.

Узгодження і збалансування економіки, соціуму та природи – найголовніший виклик сьогодення для національних урядів, авторитетних міжнародних організацій та всіх прогресивних людей світу і є завданням величезної складності».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ