Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Луганська як промислового міста більше не існує, – луганський активіст

Ситуація на окупованій території Донеччини та Луганщини близька до критичної, повідомили сьогодні, 6 березня, луганські активісти та підприємці під часІнтернет-відеомосту між Львовом і Луганськом на тему: «Економіка в зоні АТО: куди ідуть податки і якими є підприємницькі зв'язки з великою Україною».

Луганці повідомили, що утруднений режим пересування через лінію розмежування практично звів нанівець потік товарів до окупованих регіонів країни.

«Ситуація дуже критична. Важко провозити навіть гуманітарний вантаж. Україна постійно вводить новації – то перепустки, то якісь супровідні листи. Гуманітарні вантажі стоять по два місяці. Їхній проїзд гальмується навіть до зони АТО, до гарячих точок, не кажучи про неконтрольовані території», – сказала керівник «Агентства стійкого розвитку» Луганського регіону Катерина Федотова.

За словами активістів, найбільше страждає від економічної блокади великий бізнес, який фактично припинив всяку діяльність. Дрібний бізнес почувається значно вільніше (зокрема, через відсутність усталеної фіскальної системи), однак відчуває великий брак товарів. Підприємливі луганчани завозять крам на приватних автівках полями й лісами в обхід пропускних пунктів.

«Луганська як промислового міста більше не існує. Лишився тільки дрібний бізнес», – лаконічно схарактеризував ситуацію в обласному центрі громадський діяч Василь Леонов.

Активісти наголошують, що ситуація, яка склалася, сприяє розвиткові корупційних схем і тіньової торгівлі. За словами підприємця з Сєверодонецька Олега Кліменчукова, так чи інакше бізнес знайде можливості для контактів.

«Якщо немає цілковитої блокади – а блокади я не бачу, є лише перешкоди – то бізнес знайде можливості. Чи то сіра контрабанда, чи то напівофіційні контакти, але перешкоди будуть долатися. Йдеться, як кажуть, лише про ціну питання», – сказав він.

Підприємці зазначили, що без реєстрації в «лнр» будь-яка підприємницька діяльність на окупованій території неможлива, тож хочуть чи ні підприємці вбудовуються в умови, до яких потрапили. Воднораз Катерина Федотова, чиє Агентство працює в Сєвєродонецьку (підконтрольне Україні місто), закликала українську владу надати підприємцям, які виїжджають з окупованої території та реєструють свій бізнес в Україні, податкові пільги бодай на півроку для адаптації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ