Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Розстрільний" список існує, і "колективний берія" ще покаже себе найближчим часом, - Павло Мєзєрін

Російський експерт та політтехнолог з Петербурга Павло Мєзєрін, який став у Росії політичним вигнанцем і тепер живе в Україні, дав бліц-інтерв’ю оглядачу Гал-інфо Юрію Кмітю. Тема – останні події в Росії. Висновок такий – розумного відступу у Путіна нема, політичні вбивства в Росії можуть продовжитись.

Юрій Кміть. Усі світові засоби масової інформації обговорюють чергове політичне вбивство в Росії. Смерть відомого опозиційного політика Бориса Немцова від рук найманих вбивць. Що це означає: Володимиру Путіну вже на весь світ наплювати чи він просто втрачає контроль за країною?

Павло Мєзєрін. Вбивство було вчинено у найбільш невідповідний для Путіна момент. Існують різні точки зору на цю подію. Я переконаний, що в Росії починається велика політична гра всередині еліт. Я не готовий сказати, що Путін втрачає контроль над ситуацією, але невдачі в Україні надломили його. Він показав слабкість і, схоже, "партія війни" почала "дотискати" його. Вбивство Нємцова - справа рук "партії війни" з оточення Путіна, яка відрізає Путіну шлях до політичного відступу

Юрій Кміть. У пресу «злили» інформацію про існування в Адміністрації Президента Росії списку осіб для ліквідації. Це майже, як за Сталіна.  Можливо, у путінській Росії  з`явився сучасний берія? При цьому цікаво, що сліди убивць  Нємцова привели на Кавкав, до намісника Чечні Кадирова.  

Павло Мєзєрін . Якщо "сучасний берія" в путінській Росії існує, то це "колективний берія". А когорта "яструбів" путінського оточення відома:  Дугін, Проханов, Глазьєв, Кадиров. Це публічні персони. Хто там ще ховається "в тіні", ми можемо тільки здогадуватися. Упевнений, що "розстрільний" список існує і "колективний Берія" ще покаже себе найближчим часом. І, нема сумнівів, що роль Рамзана Кадирова в цій грі – одна з провідних. Кадиров – не губернатор Чечні, він – повновладний господар всього кавказького регіону, і цю владу вручив йому безпосередньо Володимир Путін.

Юрій Кміть. На вашу думку, хто міг виступити у ролі замовника вбивства Бориса Немцова? Чи слід очікувати повного розкриття такого резонансного злочину в умовах сучасного російського політичного режиму ?

Павло Мєзєрін. Рішення про ліквідацію Нємцова було прийнято в середовищі "колективного Берії", що є складовою Путінського оточення. Безсумнівно, до цього злочину причетні російські спецслужби. А точніше, низка їхніх представників, відданих особисто комусь з тієї когорти. Розкриття цього вбивства в сучасній Росії не можливе за визначенням. Всю правду ми дізнаємося не скоро. Хіба що  тільки після падіння режиму Путіна. Упевнений, що одну з ключових ролей в цій історії відіграє Рамзан Кадиров, який змушений грати ва-банк. У нього не так багато часу, щоб або стати політиком федерального масштабу, або зазнати опали. Занадто багато ворогів він нажив собі в середовищі політичної еліти сьогоднішньої путінської Росії.

Юрій Кміть. Які можливі наслідки всього цього для Росії та для перебігу українсько-російської війни. Чи зможе російська влада відмитися від репутаційних плям, пов’язаних із негативною реакцією всього світу на вбивство одного із лідерів опозиції ?

Павло Мєзєрін. Путінський режим дискредитував себе безповоротно. Раніше Путін сприймався західними елітами, як "сучий син, але свій сучий син". Він справно постачав на Захід нафту і газ, справно розміщував надприбутки від нафтогазової ренти в американських державних цінних паперах. Окупацією Криму і початком інтервенції на континентальну Україну Путін порушив низку політичних табу і був негласно виключений зі всіх елітних політичних клубів Заходу. Він став тим. кому не подають руки, а "відмотати" ситуацію назад йому не дадуть саме "яструби" з його ж оточення, які, як показує теперішній розвиток подій, сильніші за "голубів". Путін сам загнав себе в ситуацію політичного цугцванга, розумного виходу з якої немає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ