Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Чи піде Андрій Садовий на мера Києва?

Останнім часом періодично доводиться чути, і то – не тільки у Львові, а у Києві – що перш ніж балотуватися на посаду президента амбітний львівський політик, міський голова Львова Андрій Садовий спробує стати на проміжну сходинку – посісти крісло міського голови столиці. «Гал-інфо» поспілкувалося з київськими та львівськими експертами, щоб з’ясувати, наскільки ймовірний – і наскільки доцільний для Садового – цей крок.

Андрій Садовий виглядає на досвідченого гравця у покер, який розважливо й неквапливо веде довгу гру, критично оцінює ситуацію, прораховує комбінації, зважує шанси. Завдячуючи професійній роботі прес-служби й піарників мера, які не лише відчувають, але й, здається, наперед прогнозують запити Львова та України, Садовому вдається впродовж кількох років тримати цілком відповідний цим запитам образ і здобуватися на прихильність обох цільових груп. Так, для Львова він передусім господарник і талановитий арбітр, здатний вчасно та ефективно розв’язувати проблеми й конфлікти. Для України – відкритий політик нового ґатунку, що не лише на словах, але й справами засвідчує відданість європейським демократичним цінностям. Образ відкритого для світу Львова і репутація відкритого для України політика скидаються на сполучені посудини, що взаємно підживлюють одна одну.

«Як соціолог, можу сказати, що Андрій Іванович уже давно є загальнонаціональним політиком, тому що за рівнем довіри із боку людей він є близьким до третьої позиції в Україні. Хай хто щоб не кажав, але люди, які голосували за «Самопоміч», насправді голосували за Садового», – висловив думку львівський соціолог Олексій Антипович.

Інший соціолог зі Львова, президент українського фонду «Громадська думка» Володимир Подгорнов уточнює, що успіх «Самопомочі» пов’язаний передусім з її іміджем центристської реформаторської партії європейського типу, що об’єднала професійних і чесних політиків. Втім, цілком справедливо й те, що лідер об’єднання – Андрій Садовий – не лише користає з соціального капіталу партії, але і збагачує його.

Гра на підвищення ставок

Експерти зазначають, що, свідомо відмовившись від першого місця у списку «Самопомочі» та міністерського крісла у другому уряді Яценюка, Андрій Садовий однозначно додав собі балів. У такий спосіб мер не тільки засвідчив відданість мешканцям Львова, яких не лишив на поталу напівкримінальних структур заради якоїсь посади, але й суттєво підняв собі ціну, продемонструвавши, що з пропозиціями якихось (читай – другорядних) посад до нього звертатись не варто.

«На прем’єра Андрій Іванович поки що не тягне. Одна справа – займатися міським господарством, інша – керувати цілою країною. Тут не все так просто. Але що стосується посади міністра чи віце-прем’єра, то у Львові він – перший хлопець на селі, а там би був лише одним з багатьох. Кому це потрібно?» – відповів на питання питанням Володимир Подгорнов. З точки зору експертів, в умовах системної кризи, яка девальвує та дискредитує чинних політиків в уряді та парламенті, шанс дочекатися значно привабливіших пропозицій не виглядає нереалістичним.  

«Він добре зробив, що не пішов до парламенту. Він не очолив партію під час виборів, напевно, тому, що не був абсолютно впевнений, що вона пройде до парламенту. Та й якби він навіть потрапив до ВРУ, то був би лише лідером невеличкої фракції. Він і так є її лідером, але може не брати на себе весь негатив, що пов’язаний із парламентською роботою в таких непевних умовах, в яких опинилась країна. Увесь позитив він може приписати собі, а від негативу відхреститися», – зазначив політолог Ігор Танчин.

Столиця?

Останнім часом періодично доводиться чути, і то – не тільки у Львові, але й у Києві – що такою привабливою пропозицію, яка може принадити мера Львова, є крісло міського голови Києва. Що перш ніж балотуватися на посаду президента амбітний львівський політик спробує стати на цю проміжну сходинку, із якої уже стартуватиме у президентській кампанії. «Гал-інфо» поспілкувалося з київськими та львівськими експертами, щоб з’ясувати, наскільки ймовірний – і наскільки доцільний для Садового – цей крок.

«Я би не відкидав цього варіанта», – сказав львівський соціолог Олексій Антипович. На думку експерта, ймовірність того, що Андрій Садовий спробує свої сили в столиці, не поступається варіантові, за яким він залишиться в рідному місті. 

«Я не відкидаю варіанта, що він знов буде балотуватися на посаду мера Львова. Адже навіщо йому Київ із його великими комунальними проблемами, якщо у Львові є прекрасні умови, котрі він, зрештою, сам і створив. Навіщо, якщо львів’яни йому довіряють? Однак, з іншого боку, щоби стати ще більш відомим українським політиком і претендувати на посаду президента, мабуть, логічніше було би йти на вибори у столицю. Втім, чи це потрібно, чи це правильно, з точки зору технологічних речей, – це питання не до соціолога», – резюмував Олексій Антипович.

Ще більший скепсис щодо цієї ідеї висловили решта опитаних «Гал-інфо» експертів.

«Думаю, Андрія Івановича це не цікавить. З чого би він раптом змінював свою посаду на крісло мера іншого міста, в якому не проживає, до якого не має відношення? У Києві можуть зароджуватись такі чутки, бо кияни невдоволені своїми останніми мерами. Але це не означає, що в столиці немає, з кого обирати», – сказав Ігор Танчин.

На думку соціолога Володимира Подгорнова, менталітет киян відрізняється від менталітету львів’ян, тому балотування на мера Києва від самого початку пов’язано з великим ризиком.

«По-перше, претендувати на мера Києва і програти – означає підважити політичну кар’єру. Втім, навіть у випадку перемоги старт президентської кампанії із крісла столичного мера не обіцяє бути легким. Кияни – люди із норовом, із капризами. Якщо ти плануєш балотуватися на президента з посади міського голови столиці, то повинен зробити для киян щось особливе, що вони могли б оцінити. А інакше ніяк», – сказав він.

Досить стримано оцінює такий варіант і київський політолог, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.

«Я думаю, що це виглядатиме достатньо дивно. Мені здається, що навіть пояснити киянам, чому мер зі Львова балотується на київського голову, буде непросто. Тому я не думаю, що він піде на це», – сказав Олексій Гарань.

Разом із тим, професор віддав належне продуманій політичній стратегії Андрія Садового й відзначив прихильне ставлення до нього киян.

«Він правильно позиціонує себе. Йому вдалося досягнути певних успіхів у масштабах країни, про що свідчить успіх «Самопомочі» на київських виборах. Цьому сприяла й позиція «24 каналу» під час Євромайдану. Він справді має непоганий імідж у Києві, і, наскільки мені відомо, в самому Львові до нього навіть більше критики. У Києві його сприймають більш позитивно. Однак, я не берусь сказати, яку тактику він обере», – наголосив Олексій Гарань.

Тихше їдеш – далі будеш

Виглядає на те, що Андрій Садовий не поспішатиме з рішеннями.

«Складна ситуація в державі, війна, брак політичної та економічної стабільності радше стримує Андрія Івановича від якоїсь швидкої, можливо навіть карколомної кар’єри», – підвів риску під темою львівський соціолог Олексій Антипович.

Що ж. Тихше їдеш – далі будеш. Час розставить усе на свої місця.

Сергій Стуканов.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ