Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Саме тепер Путін вирішує, чи продовжувати війну на Донбасі, – Віталій Портников

Політичний оглядач Віталій Портников зазначив, що основним питанням після ухвалених Верховною Радою України поправок до Закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі є питання, чи наважиться Володимир Путін на нову війну. При цьому Віталій Портников залишив це питання відкритим, тому «Гал-інфо» звернулося до журналіста, аби уточнити його міркування із цього приводу.

«Це питання лишається відкритим і для самого Президента Російської Федерації. Для того, аби наважитися на новий наступ, потрібно усвідомити, які результати цей новий наступ буде мати, якою є його мета. Якщо ми вважаємо, що метою Володимира Путіна є дестабілізація ситуації в Україні, то також треба зрозуміти, наскільки цей новий наступ дестабілізує ситуацію чи, навпаки, призведе до ще більш серйозного згуртування українців навколо власної державності, до їхнього намагання будь-що відстояти її в ситуації, коли російська армія захоплює нові й нові шматки території України», – сказав Віталій Портников.

Журналіст наголосив, що Президенту Росії доведеться зважати й на економічну ситуацію у країні, яка перебуває на межі колапсу.

«Також для того, щоб наважитись на новий наступ, потрібно усвідомити, якою буде дія західних санкцій на російську економіку. Насправді російська економіка перебуває в набагато більш тяжкому стані, ніж це здається на перший погляд. І ті статистичні відомості, на які спираються експерти, швидше за все сфальсифіковані. Так що в принципі ми можемо говорити, що колапс російської економіки є неминучим і може наступити впродовж наступних місяців – навіть не років», – зазначив політичнийоглядач.

Віталій Портников нагадав, що після вбивства Бориса Нємцова в Росії зросла внутріполітична напруга, тому Володимир Путін не може почуватися безпечно навіть всередині країни.

«До того ж сьогодні після вбивства Бориса Нємцова ми відчуваємо серйозну дестабілізацію внутрішньої російської політичної системи, боротьба кланів загострилася, і Володимиру Путіну вже не вдається задовольнити всіх тих, хто підтримує його трон, від кого залежить його влада. Таким чином, будь-яка невдала дія, будь-яка помилка може призвести до політичного краху президента Російської Федерації, а в умовах, які склалися в Росії, політичний крах може означати знищення всієї системи і фізичну небезпеку для Володимира Путіна, його найближчогооточення і членів їхніх сімей. Таким чином, також Володимиру Путіну доведеться думати про це серйозне питання безпеки, коли він буде вирішувати такі питання», – заявив журналіст.

Політичний оглядач вважає, що в разі, якщо Путін не перегляне свою політику, на Росію чекає найбільший політичний колапс із часів Московського князівства.

«Я вважаю, що в президента Російської Федерації немає на сьогоднішні якоїсь чіткої відповіді на всі ці проблеми, що він перебуває у глухому куті, і не може знайти з цієї ситуації будь-якого логічного виходу. Таким чином, ситуація буде розвиватися спорадично і призведе, поза всяким сумнівом, до найсерйознішого політичного, економічного та соціального колапсу Російської Федерації за весь час існування державності на цій території, починаючи з часів Московського князівства», – резюмував він.

В разі якщо Путін все-таки наважиться на війну, санкції США та ЄС будуть посилені, що прискорить кінець Російської Федерації.

«Якщо Путін все-таки наважиться на такий крок, то нові гострі санкції Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу є неминучими. Мінський процес – це якраз шанс для Володимира Путіна вийти з гри з найменшими втратами для своєї економіки, для свого майбутнього. А якщо він не скористається цим шансом, то ті, хто не хотіли б подальшого загострення ситуації (Німеччина і Франція. – прим. Гал-інфо), не мають іншого вибору, як продовжувати економічний тиск на Росію», – сказав Віталій Портников.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ