Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В квітні можливі нові владно-олігархічні протистояння , - А. Круть

Відкрите протистояння І. Коломойського та І. Єремєєва навколо двох державних нафтових підприємств, яке спостерігалося наприкінці березня, - це лише верхівка тіньових процесів, які розгорнулися через перерозподіл великої власності і контролю над нею. Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть на засіданні круглого столу «Взаємодія України зі світом в умовах конфлікту».

«Уже в квітні всі ці процеси вийдуть у публічну площину разом із оголошенням перших результатів розслідувань Спеціальної комісії Верховної Ради з питань приватизації підприємств енергетики, ГМК і АПК, а також очікуваним банкрутством компанії Ріната Ахметова ДТЕК», - говорить експерт.

Ця боротьба найбільших ФПГ вкрай небезпечна для української держави, що базується на хиткому внутрішньоелітному консенсусі з питання про скасування закону про трансфертне ціноутворення та ситуативному розподілі урядових посад. «Війна всіх проти всіх» в умовах зовнішньої військової агресії і деградації державного механізму може стати передвісником втрати української державності. З іншого боку - це шанс на заснування нових, більш відкритих і демократичних правил гри та подальшу модернізацію суспільства.

Важливою тут  є допомога західних партнерів. Проте, вирішити проблему поділу влади і бізнесу замість самої української влади не зможе ніхто, якщо на те не буде колективної політичної волі президента, прем'єра і парламентської коаліції. У цьому відношенні логіка «іноземні кредити в обмін на українські реформи» є ефективною. Залишається лиш питання про підтримання політичної та соціально-економічної стабільності протягом найбільш гострого періоду реформування, до якого зараз вступає Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ