Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як творилася нова громадська рада при Львівській ОДА: 176 учасників та 13 претендентів на голову

Сьогодні, 30 березня, відбулися установчі збори громадської ради при Львівській ОДА. Після довгих дискусій присутні створили громадську раду із 176 зареєстрованих і присутніх у залі представників громадських організацій. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з місця події.

Засідання установчих зборів вела заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Марія Вагіла.

За її словами, до створення громадської ради при Львівській ОДА зголосилося 190 інститутів громадянського суспільства, з яких два подали не повний пакет документів і не доповнили його у визначений термін.

З моменту оголошення порядку денного на установчих зборах почалися гучні суперечки. Дехто із присутніх почав вимагати звіту за діяльність минулої громадської ради. Однак в залі не знайшлося потрібної кількості голосів, щоб підтримати цю пропозицію.

Звіт пообіцяли розмістити на сторінці громадської ради на сайті Львівської ОДА.

Окремі учасники дійства почали обурюватися та дивуватися чому розпустили стару раду.

Марія Вагіла пояснила, що це відбулося через дію Закону про очищення влади.

Натомість такий аргумент не спрацював, і один із учасників зборів висунув ідею подати колективний позов до суду , щоб скасувати рішення про розпуск старої ради.

Натомість Марія Вагіла зазначила, що попередня громадська рада була більше недієздатною.

«Коли почали розпуск громадської ради, то у нас навіть не було кворуму, щоб зібрати ініціативну групу», - сказала вона.

Ще один із учасників обурився пропозицією представників старої громадської ради і запропонував їм зібратися окремо і створити все, що забажають, а потім подавати до суду і робити все інше.

Після суперечок учасники установчих зборів проголосували за те, щоб створити громадську раду із усіх присутніх делегатів.

За словами Марії Вагіли, в залі було присутні 176 представників інститутів громадського суспільства, саме таким буде новий склад громадської ради при Львівській ОДА.

Потім присутні проголосували за те, щоб в комісіях працювали не менше як п’ять чоловік.

На середині засідання установчих зборів присутні отямились і вказали на порушення процедури.

Учасниця зборів Олеся Дацько висловила здивування, чому це установчі збори веде Марія Вагіла, адже учасники зборів мали обрати головуючого на зборах та секретаря зборів.

Після цього знову почалися суперечки. Одні кричали, що все потрібно робити згідно з правилами і потрібно обирати головуючого на зборах, а інші кричали, що збори потрібно продовжувати у такому ж форматі. Шляхом голосування прихильники другого варіанту взяли гору і збори продовжились.

Учасники зборів перейшли до наступного питання – висунення кандидатів на посаду голови громадської ради при Львівській ОДА.

Дехто з присутніх пропонував голову обирати тільки серед молодих. Йшлося не лише про віковий ценз. Пропозиція стосувалася і того, щоб члени попередніх громадських рад не могли висувати свої кандидатури. Це знову ж таки викликало активну дискусію.

Після цього опоненти такої пропозиції наголосили, що це не конституційно і нагадали, що всі ми «йдемо в Європу».

Отже на посаду голови громадської ради при Львівській ОДА висунули 13 кандидатів:

Степан Середа

Зиновій Бермес

Ігор Коцюруба

Володимир Леськів

Андрій Бульбаш

Василь Ільків

Василь Срібний

Ігор Щепа

Віталій Новосад

Мирослав Фіцуляк

Андрій Породко

Олеся Дацько

Ольга Єлізарова.

Під час представлення Василь Срібний та Олеся Дацько зняли свої кандидатури.

Марія Вагіла нагадала кандидатам, що на сайті Львівської ОДА розмістять їхні біографічні довідки та довідки про діяльність їхніх громадських організацій, які вони представляють за останні два роки.

Учасники сьогоднішнього засідання визначились, що голову та секретаря ради обиратимуть в період від 15 до 17 квітня - на першому засіданні громадської ради.

Крім того, було прийнято рішення про створення тимчасової робочої групи з підготовки проекту положення громадської ради при Львівській ОДА.


Усі наголосили на тому, що громадська рада повинна працювати ефективно, а не бути формальним утворенням. Також учасники домовились, що тих, хто не працюватиме та не братиме участь у роботі комісій, будуть виключати з громадської ради.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ