Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У стрийському музеї «Верховина» відбулася виставка на честь художника Ігоря Завозіна

29 березня у Стрийському краєзнавчому музеї «Верховина» відбулася благодійна виставка присвячена пам’яті художника Ігоря Завозіна. Друзі, колеги по цеху вирішили видати каталог його робіт, про який він мріяв та не встиг видати за життя. Повідомили у благодійному фонді "Добре серце".

На сьогодні вартість каталога близько 65 тисяч гривень. До нього увійдуть не тільки картини митця, а й життєпис автора герба Стрия, спогади усіх, хто знав Ігоря Завозіна, хто цінував його внутрішній світ, був зачарований його роботами, пам’ятає насолоду від спілкування з майстром і його творами. У перший день виставки-аукціону вдалося зібрати 4 410 грн.

На перфоменс зібралося багато друзів Ігоря Завозіна. Ведуча зустрічі заступник директора краєзнавчого музею «Верховина» Зеновія Ханас запалила свічку пам’яті та зуміла зачепити струни душі кожного з присутніх згадуючи про надзвичайно багатий творчий всесвіт митця, який живе в його полотнах: виразних, яскравих, емоційних, надзвичайно світлих і добрих. Ігор Завозін – частина стрийської культури. Його картини – це велич і краса нашого краю і його неповторний шарм. Тематика робіт різноманітна: пейзажі, натюрморти, портрети, роботи з духовним філософським змістом.

Отець Іван Барабаш благословив добру справу. Начальник відділу культури Стрийського міськвиконкому Богдан Бойко передав на аукціон картину Ігоря Завозіна, яку той у свій час подарував йому з нагоди народження внучки. Художником з великої букви назвав Ігоря Завозіна голова літературно-мистецького об’єднання «Хвилі Стрия» Віктор Романюк. Він передав на аукціон двотомник унікального видання «Стрийщина» де зібрано відомості про усіх видатних людей нашого краю у тому числі й про Ігоря Завозіна. 

Попри багаточисельні досягнення і авторитет у мистецьких колах України та за кордоном, Ігор Завозін залишався скромним, не багатослівним проте з тонким почуттям гумору чоловіком, з яким завжди було приємно спілкуватись.  Про це згадували упродовж вечора: художник Роман Берездецький, представник молодої когорти художників, мистецького об’єднання «Стрий-Ко» Ігор Мельник, письменник Любомир Франків, очільниця районного відділу культури Юлія Курилишин, просвітянка Лідія Ковальська, ініціатор збору коштів на видання каталогу та організатор виставки Ігор Шаповаленко, друг дитинства Ігор Держко, депутат Львівської обласної ради Богдан Сидорак, громадський активіст Петро Маковський (передав на аукціон картину, що була написана під час одного з пленерів організованих у рамках Всесвітнього фестивалю кредитних спілок у 2012 році), художник Мирон Довганич, голова Стрийської РДА Любомир Стадник.

На завершення виставки-аукціону один з організаторів благодійної акції, громадський активіст Юрій Комарницький вручив Подяки за дієву допомогу в організації та проведенні благодійної виставки присвяченої пам’яті видатного стрийського митця Ігоря Завозіна і сприянні виданні книги-каталогу про його життєвий та творчий шлях меценатам, інформаційним спонсорам, іншим партнерам. «Ігор був щедрим на поради та завжди ділився з усіма своїми знаннями. Тому я хочу, щоб ми були такими ж щедрими і кожен вніс свою лепту в спільну справу втіливши в життя його мрію – видати повноцінний каталог гідний його робіт», - резюмував пан Юрій.

Прозвучала пропозиція гідно вшанувати талант Ігоря Завозіна назвавши одну з вулиць у м. Стрию його ім’ям, встановити барельєф, чи у ще якийсь інший спосіб увіковічити художника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ