Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

СБУ розсекретила документи щодо Євромайдану

СБУ розсекретила частину документів, які можуть довести роль у СБУ у діях влади проти активістів Євромайдану.

Документи, отримані від СБУ, на своїй сторінці оприлюднив депутат Єгор Соболєв.

"Як на мене, вони повністю доводять роль в цьому терорі тодішнього голови СБУ, вихідця з російських силових структур Олександра Якименка", - наголосив Соболєв.

Він нагадав, щj місяць тому Євросоюз зняв з Якименка санкції через те, що в Україні в того "офіційно не було проблем із законом".

"І лише після цього ГПУ оголосила йому підозру у перевищенні влади та службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки. Не може бути, щоб про ці документи Генпрокуратура не знала цілий рік", - зазначив Соболєв.

У самих документах 31 січня Якименко підписав рішення про переведення у "підвищену" готовність підрозділів координаційної групи Антитерористичного центру при голову правлінні СБУ у Києві та області, центру спецоперацій "А".

Також 20 січня 2014 року Якименко затвердив план заходів, за якими, зокрема мали бути виявлені "контакти співробітників іноземних дипустанов з функціонерами вітчизняних громадських структурта відокремлених підрозділів іноземних НДО, що мають статус іноземних агентів".

Крім того, мали бути створені в середовищі громадських об'єднань, які виконують функції іноземного агента, оперативні позиції з метою викриття механізмів втручання у внутрішні справи України, виявлення фактів причетності до деструктивних акцій на шкоду нацбезпеці".

З січня по березень 2014 року органи СБУ мали забезпечити "отримання інформації щодо можливої причетності іноземного корпусу та інших представників іноземних держав, які відвідують Україну (впливові політики, політтехнологи, організатори так званих кольорових революцій)".

Вони мали "вжити заходів з документування фактів фінансування або надання іншого сприяння вищевказаними особами в організації відповідних акцій".

Крім того, документом було наказано розробити проект нормативно-правового акту щодо обмеження доступу до мережі Інтернет та передбачити створення реєстру інтернет-ресурсів, що містять інформацію, "заборонену для поширення".

Згідно з документом мали запобігати використанню вітчизняних банківських та небанківських фінустанов для фінансування й надання підтримки екстремістським організаціям.

Також підрозділи СБУ мали виявляти і припиняти перерахування в Україну коштів на рахунки неурядових організацій , які за окремими ознаками можуть підозрюватися у причетності до фінансування та проведення "екстремістської діяльності".

Також пропонувалося зобов’язати "іноземних агентів", поняття, яке було впроваджено диктаторськими законами 16 січня, звітувати про кількість отриманих з-за кордону коштів та цілі їхнього використання.

Також СБУ намагалося контролювати ввезення безпілотників, в тому числі і дронів, які використовували під час євро майдану.

СБУ мало також запобігати поширенню інформацію щодо суддів та співробітників правоохоронних органів. Під час Євромайдану, люди поширювали інформацію про суддів, які під тиском влади ухвалювали незаконні вироки проти активістів.

Як відомо, антитерористичну операцію по всій україні Якименко оголосив 19 лютого 2014 року.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ