Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У «Львівгазі» стверджують, що "космічні" тарифи покривають лише 70% витрат підприємства

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила нові тарифи для ПАТ «Львівгаз» на транспортування та постачання природного газу. Проте їх розмір покриває лише 70% від фактичних витрат підприємства, залишивши недофінансовані такі складові, як встановлення безкоштовних лічильників та реконструкцію газотранспортної мережі регіону. Повідрмила прес-служба «Львівгазу».

Із 1 квітня 2015 року НКРЕКП збільшила для ПАТ «Львівгаз» на 98% тариф на транспортування природного газу та на 110% тариф на постачання природного газу. Однак таке зростання в основному відбулося через збільшення лише тих складових, які пов’язані з підвищенням вартості самого блакитного палива. Інші складові тарифів, які пов’язані з фінансуванням модернізації газотранспортної мережі, оплатою праці фахівців, залишилися незмінними. Тобто в тарифах не було враховано високого рівня інфляції та зростання на 50-60% вартості основних матеріалів.

«На жаль, рівень надходжень від тарифів не відповідає рівню витрат. При цьому не варто плутати величину самої ціни на газ та величину тарифів – їх розмір державою встановлюється окремо. Наприклад, вартість самого газу зросла у 6 разів, тоді як тарифи збільшилися лише у 2 рази» - розповів голова правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Зленко.

Щоб здійснити модернізацію газотранспортної мережі регіону на рівні з минулорічними обсягами, необхідно збільшити фінансування на 9 млн. грн., або 24%. Через брак цих коштів у 2015 році підприємство змушене зменшувати кількість газових мереж та споруд на них, які будуть підлягати заміні чи реконструкції. Окрім того в нових тарифах закладене недостатнє фінансування для встановлення споживачам безкоштовних лічильників газу. У 2015 році приладами обліку мають бути забезпечені понад 12 тис. споживачів на що необхідно приблизно 22 млн. грн. Натомість у нових тарифах затверджене фінансування на поточний рік лише в межах 17 млн. грн. Складна фінансова ситуація також негативно вплинула на рівень оплати праці. Станом на 2014 рік розмір середньомісячної зарплатні штатних працівників на ПАТ «Львівгаз» становить 3 120 грн, що на 31,2% менше ніж середня зарплата по галузі. Незважаючи на це, НКРЕКП також не передбачила збільшення цієї частки.

 «Ми завжди готові відкрито говорити про діяльність компанії та показувати на які цілі спрямовуються кошти отримані за послуги з транспортування та постання природного газу. Тому інформацію з деталізованою структурою тарифів ми розмітили у відкритому доступі на офіційному сайті підприємства» - наголосив Володимир Зленко.

Трифи на постачання і транспортування природного газу є виручкою підприємства, яка скеровується на виробничу діяльність, заробітну платню та інвестиції. Зокрема, 91% коштів йдуть на оплату природного газу, електроенергії за комерційними цінами, на фінансування роботи аварійно-диспетчерських служб, служб проведення ПТО, роботи з обліку газу та ін. Ще частина тарифної виручки – 9% направляється на інвестиції - реконструкцію та модернізацію газових мереж, безкоштовне встановлення лічильників. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ