Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

На Львівщині стартувало українсько-американське командно-штабне навчання "Фіарлес Гардіан — 2015". Фото

Сьогодні, 20 квітня, у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного на Яворівському полігоні у Львівській області відкрили українсько-американське командно-штабне навчання (із залученням військ) "Фіарлес Гардіан — 2015". Старт навчанню дав президент України Петро Порошенко, повідомив журналіст Гал-інфо з місця події.

За словами президента України, подібне масштабне навчання проводиться Україні вперше.

Порошенко звернувся до американських вояків і зауважив, що нині вони перебувають на західному кордоні України, а на східному триває масштабна агресія з боку сусідньої країни.

«Це війна не лише за незалежність України, а війна за свободу і демократію Європи і світу, війна, де вирішується питання, чи діятимуть у світі норми міжнародного права, чи будуть цілісними і недоторканними кордони, чи можна безкарно застосовувати силу лише тому, що в тебе чешуться руки. Чи є етнічна спорідненість приводом для безцеремонного втручання у внутрішні справи іншої держави? Чи сумісні авторитаризм та диктатура з європейською політичною культурою, в якій головна цінність – вільний громадянин з його правами у вільній державі?» – сказав президент.

За словами глави держави, віськові 173-ї повітрянодесантної бригади США стануть інструкторами для української Нацгвардії. Також до навчання висловили бажання долучитися Британія, Канада і Польща.

Президент вручив ключі від квартир пораненим бійцям АТО. також - державні нагороди.

На полігон прибув і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Він виступив перед американськими військовослужбовцями.

Вся церемонія відкриття відбувалася під шквальним дощем. Порошенко зауважив: в Україні є прикмета, - якщо справа починається з дощу, отже буде успішною.

Як розповів журналістам командир зведеного загону «Ягуар», старший лейтенант Вадим Перепічка, у навчанні візьмуть участь 290 десантників армії США та 900 українських військовослужбовців. Раніше в МВС повідомили: українські вояки Нацгвардії братимуть участь в них трьома потоками – по 300 гвардійців, а потім проведуть спільні з американськими бійцями навчання.

Як зазначив Вадим Перепічка, американські партнери хочуть якнайшвидше розпочати навчання, щоб перейняти бойовий досвід українців. Він також зауважив, що серед американської делегації є чимало вихідців з України, вони україномовні і радо йдуть на контакт.

Тим часом українці прагнуть перейняти передовий американський досвід проведення навчань бійців, адже в Україні підготовка відбувається за застарілими стандартами.

Фото - із ФБ Петра Порошенка та Сергія Бобри, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ