Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В АП придумали хитромудру комбінацію з місцевими виборами?

«Я думаю, сценарій буде такий. Спочатку внесуть якусь недолугу версію закону про пропорційну систему з відкритими списками, але він не набере більшості. Тоді «від безвиході» скажуть: ну, що ж, жоден закон не пройшов, значить, треба керуватись старим законом. Я думаю, що це хитромудра комбінація Адміністрації Президента», – висловив припущення у коментарі «Гал-інфо» директор з розвитку Центру політико-правових реформ Тарас Стецьків.

Тарас Стецьків зазначив, що затягування процесу підготовки змін до закону (і ширше – відповідних змін до конституції) – пов’язано з уже прийнятим рішенням провести вибори за старою системою.

«Я з кожним днем стаю дедалі більшим песимістом. На мою думку, все це затягування з прийняттям закону, коли він ще фактично навіть не написаний, пов’язано з тим, що, радше за все, в Адміністрації Президента перемагає думка про проведення виборів за старим законом за змішаною мажоритарно-пропорційною системою. Хоча в коаліційній угоді прямо записано, що має бути пропорційна система, та ще й з відкритими списками», – нагадав він.

На думку експерта, місцеві вибори за старою системою й зі старими повноваженнями місцевих органів влади позбавлені сенсу в контексті процесу децентралізації.

«Це погано для країни. Проводити вибори за старим законом та ще й в умовах нереформованої конституції і за відсутності децентралізації влади – значить перетворити місцеві вибори в тренувальний забіг. В цьому немає сенсу», – наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ