Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Декомунізаційні закони не завадять пошукам історичної правди, – Олексій Гарань

Ухвалені рівно два тижні тому чотири закони з декомунізації України спричинили жваву дискусію як в Україні, так і за її межами. Користуючись тим, що Президент Порошенко не квапиться надавати їм чинності своїм підписом, противники нововведень намагаються вплинути на думку глави держави.

Кілька днів тому на сайті часопису «Критика» було оприлюднене звернення міжнародних науковців і експертів до Президента і голови ВР з проханням не підписувати законопроекти про «декомунізацію». Зокрема, йшлося про законопроекти N2538-1 та N2558.

«Гал-інфо» звернулося по коментар щодо даного звернення до професора політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексія Гараня. За словами професора, він особисто знайомий з частиною підписантів і знає їх як борців з «українським націоналізмом».

«Багатьох з тих людей, що підписали це звернення, я знаю особисто. Протягом багатьох років я знаю їхні позиції. Загалом це зважені науковці, але серед них є люди, які весь час борються з «українським націоналізмом». Які завжди намагаються в чомусь нас звинуватити. Я б сказав, фахові борці з «українським націоналізмом», – зазначив Олексій Гарань.

На його думку, в своєму зверненні підписанти припустилися деяких явних неточностей.

«У цьому зверненні є явні перекручення, явні історичні неточності, м’яко кажучи. В зверненні стверджується, що в такому вигляді, в якому ці закони ухвалені, вони перешкодять історичній дискусії, пошукам історичної правди. Я думаю, що ні, не перешкодять. Ніхто не збирається казати, що під час (Другої світової) війни з різних боків не робилися вчинки, що вели до трагедій», – наголосив професор.

Він додав, що в цілому закони є правильними, хоча, імовірно, окремі моменти потребують уточнення.

«Я думаю, що в цілому закони є правильними. Але, можливо, деякі моменти дійсно можна уточнити, виписати грамотніше з точки зору юридичної процедури. Думаю, зберігаючи загальний дух цих законів, можливо, деякі речі можна уточнити», – сказав Олексій Гарань.

Зокрема, професор навів в якості прикладу часові межі, які встановлюють ухвалені законопроекти.

«Наприклад, було формулювання: «кримінальна природа комуністичного тоталітаризму в 1917-1991 роках». Я, може, просто написав би: тоталітарна суть радянського режиму. Зробив би це більш узагальнено, не вказуючи якісь конкретні часові межі. І взагалі, я б порадив, що якщо в коаліції приймаються такі документи, щоб вони були виписані дуже юридично грамотно і коректно», – резюмував професор.

Фото з isn.in.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ