Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Навіщо Ахметов розхитує Київ

Хто стоїть за шахтарськими протестами і яка справжня мета замовника протестів.

Про це йдеться у статті Дениса Казанського на vlada.io.

"Шахтарські протести, що кілька днів тривали у Києві, вже встигли викликати чимало критики у киян, які здебільшого незадоволені поведінкою приїжджих гірників. Контингент мітингуючих і справді для столиці специфічний. Кияни, які не звикли до реалій шахтарської провінції, обурюються, дивлячись на натовпи нетверезих чоловіків, які не соромляться мочитися в урядовому кварталі і Маріїнському парку.

Вимоги шахтарів прості і звичні. Гірники вимагають "не закривати шахти", "врятувати галузь" і відправити відставку главу Міненерго Володимира Демчишина. Разом з тим, якщо не знати вивороту процесу, не до кінця зрозуміло - що саме змушує шахтарів вдаватися до таких активних дій і оголошувати страйк саме тепер?

Об'єктивних причин для походів на столицю і масштабних протестів сьогодні немає. 

По-перше, розмови про великі заборгованості по зарплатах, є неправдою. Майже все були борги перед гірниками уряд до цього моменту погасив. На початку квітня з шахтарями розрахувалися за січень, лютий і частково за березень. Повністю борг за березень обіцяли погасити до кінця місяця.

По-друге, "рятувати галузь" і давати їй гроші влада також не відмовляється. На сайті одного з організаторів шахтарських демонстрацій - Незалежної профспілки гірників України говориться, що 14 квітня президент Порошенко підписав закон «Про внесення змін до додатка №3 до Закону «Про Держбюджет на 2015 рік» щодо державної підтримки вугільної галузі». Згідно з ним, шахтарям було виділено додатково 400 млн гривень.

Там же в таблиці вказується, скільки кому дістанеться з цих коштів. Це, звичайно, вже далеко не ті гроші, які закачувалися в галузь за Януковича, а й кількість шахт тепер на підконтрольній України території значно зменшилася. Та й нелегальні схеми крадіжки дотаційних мільярдів часів Королевської та ДРФЦ Олександра Януковича зараз не діють.

Очевидно, що ситуація у вугільній галузі нині не райдужна, але й не катастрофічна. Влада зі скрипом все ж йде на поступки, виплачує гірникам гроші, проте ситуація навпаки - загострюється.

Не зважаючи на скорочення заборгованості перед шахтарями, профспілки, навпаки, все збільшують тиск, посилюють вимоги і переходять до більш активних дій. У чому ж тут логіка?

Це стає зрозуміло, якщо знати, хто стоїть за шахтарськими протестами і яка справжня мета замовника протестів. Про це "Четвертій владі" розповів один з профспілкових діячів, який відмовився брати участь в акції протесту, адже дізнався, що мітинги в Києві - банальні розбірки між олігархом Рінатом Ахметовим і президентом Порошенком, які почалися через витіснення людей Ахметова з Міненерго, а також небажання держави підвищувати діючий тариф для ТЕС.

За словами джерела, мета Ахметова - домогтися звільнення міністра Демчишина та змусити владу взяти на ключові пости в Міненерго його людей.

Планується, що шахтарі в Києві будуть бунтувати і пікетувати будівлю міністерства до тих пір, поки Демчишина не звільнять.

Організатори страйку налаштовані серйозно і планують тиснути на владу до кінця. Тільки від ахметовського об'єднання "Павлоградвугілля" в Київ приїхали 3000 осіб.

"У Ахметова страшно незадоволені тим, що його менеджерів прибирають з міністерства. Крім того, ДТЕК не влаштовує тариф, вони вимагають збільшення. Тому ДТЕК пішов війною на Демчишина. Сьогоднішня акція протесту повністю заряджена ДТЕК і Ахметовим. У профспілок на місцях було невдоволення, але не таке, щоб розгойдувати Київ. Рішення про страйк ухвалив 3-й з'їзд шахтарів України, який відбувся 21 квітня в Києві. На з'їзді були присутні три сторони: профспілки, Міністерство енергетики та вугільної промисловості в особі міністра Демчишина і компанія ДТЕК як найбільша приватна вуглевидобувна компанія. Саме представники останньої повністю управляли з'їздом і контролювали його перебігом", - розповіло джерело в профспілках.

"Рішення про страйк шахтарів у Києві з'їзд ухвалив під тиском ДТЕКу. Але немає рішення профспілкових органів ППВП і НПГУ - двох найбільших шахтарських профспілкових організацій України. По суті, страйк організована не за правилами і є насправді грою одного актора" - повідомило джерело.

"На з'їзді виступала Наталія Королевська. Після неї - ще один колишній луганський регіонал Дунаєв. Всі вони також говорили про необхідність протестів, хоча всі прекрасно знають, хто це такі і як та ж Королевська створювала грабіжницькі схеми відмивання нелегального вугілля зі своїх копанок в 2008- 2009 рр. Звернення до президента з вимогою відставки Демчишина на з'їзді зачитував Роман Панчук з "Первомайськвугілля". Це людина Юрія Бойка і є досить відкритим сепаратистом", - розповів профспілковий діяч.

Доставку та живлення тисяч шахтарів з регіонів до Києва, за словами інсайдера, забезпечував ДТЕК. 

Представники Ахметова навіть погодилися допомогти грошима шахтарям із Західної України, оскільки там профспілки бідні й самі не можуть спорядити в похід сотні своїх представників.

Участь в організації антиурядових страйків Михайла Волинця пояснюється його раптово потеплілими відносинами з керівництвом ДТЕК. У 2016 році в НПГУ, який очолює Волинець, будуть проходити вибори керівника. Головним конкурентом Волинця на цих виборах буде Анатолій Акімочкін, популярність якого зараз вище, ніж у Волинця.

Щоб виграти вибори наступного року Волинцю потрібна підтримка ДТЕКу, тому він намагається знаходити з ними спільну мову, розповіли у профспілках.

Зважаючи на дії фракції "Опозиційного блоку" в парламенті, яка закликає виконати всі вимоги шахтарів і таким чином допомагає Рінату Ахметову звалити Демчишина, сумніватися в політичній складовій протестів не доводиться. На жаль, далеко не всі гірники розуміють, в чиїх інтересах діють і які можуть бути наслідки їхніх дій.

Сьогодні (23 квітня) до акцій протесту вже приєдналися дивні елементи в масках і балаклавах з провокаційними гаслами "Солдаты придут - порядок наведут". Не важко зрозуміти, для якої мети і якої картинки влаштовуються ці провокації.

Люди, що підтягнулися на мітинг шахтарів для масовки, несли з собою дивні прапори, зміст яких не могли пояснити. Як не могли виразно пояснити і мету свого перебування на мітингу. Люди в білих балаклавах стверджували, що прийшли вимагати видачу дитячого харчування в школах...

Події в Києві вже подаються на антиукраїнських ресурсах як масові антиурядові виступи голодуючих робітників, що і близько не відповідає істині, оскільки битва в Києві насправді йде за дотації і тарифи. 

Але, як ми пам'ятаємо, торік в Донбасі олігархи вже намагалися торгуватися з урядом у Києві, використовуючи для цих цілей заворушення та збройні злочинні угруповання.

Підсумок тих торгів нам всім добре відомий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ