Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Єлісєєв: Україна може відмовитися підписати "неамбітний" документ в Ризі

Україна очікує від саміту "Східного партнерства" в Ризі окреслення певних стратегічних перспектив - яким чином надалі розвиватиметься ця спеціальна програма. Про це заявив постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв.

"Ми вважаємо, що рішення Ризького саміту мають не лише повторювати те, що було сказано у Вільнюсі, а бути розвитком. Адже для всіх очевидно, що за цей час відбулися шокуючі зміни - і позитивні, і негативні, і вони, безумовно, мають бути враховані", - зазначив дипломат.

Але, за його словами, остання зустріч міністрів закордонних справ в межах "Східного партнерства", що відбулася в понеділок, "свідчить, що не всі країни - члени ЄС поділяють подібний підхід".

"Мають місце спроби деяких країн (і ми знаємо, яких саме) максимально понизити рівень амбіцій і зробити так, щоб Рига стала лише повторенням сигналів Вільнюського саміту", - висловив упевненість Єлісєєв.

Він зазначив, що майбутній саміт "СП" мав би стати "самітом мобільності". "Мова про рішення щодо безвізового режиму з Україною і Грузією і просування за Угодою про спрощення візового режиму з Білоруссю. Але це питання до окремих держав Євросоюзу. На жаль, деякі країни, яких ми, насправді, вважаємо своїми друзями, коли йдуть обговорення усередині Євросоюзу, не завжди підтримують нашу позицію, зокрема в питанні візової лібералізації", - сказав постпред України в ЄС.

"На сьогодні мені складно відповісти, які конкретно будуть рішення або досягнення саміту в Ризі. Переговорний процес все ще триває. Йде робота над текстом Спільної декларації за результатами Ризького саміту. Якби ви поцікавилися моєю особистою позицією, то в разі, якщо підготовлювана декларація не відповідатиме нашим амбіціям, я не бачу трагедії в тому, якщо взагалі жодного підсумкового документа за результатами саміту не буде. Ми не можемо йти на пониження рівня амбіцій програми Східного партнерства", - резюмував Єлісєєв.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ