Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

У Росії провалено програму імпортозаміщення в агропромисловій сфері

Наприкінці минулого тижня в Росії був призначений новий міністр сільського господарства. Володимир Путін так прокоментував нове призначення: «Нам потрібно своєї власної продукцією, продукцією вітчизняних товаровиробників заповнювати власний ринок, і робити це потрібно швидко, з тим, щоб знизити загострення на продовольчому ринку, знизити ціни і так далі». Тому вже в день призначення нового міністра сільського господарства його назвали міністром імпортозаміщення. Повідомила Асоціації постачальників торговельних мереж (Україна).

При цьому цікаво, що це єдиний з останніх чотирьох міністрів, який має хоч якесь відношення до сільського господарства. До нього міністром сільського господарства були лікар, юрист і т.д.

Причиною зміни першої особи став провал програми імпортозаміщення в агропромисловій сфері, яка була запущена в серпні 2014 року і була анонсована після введення заборони ввезення в Росію окремих видів сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, країною походження яких є держави, що ввели економічні санкції щодо російських юридичних і фізичних осіб. Загальний обсяг продовольчого ембарго російське відомство оцінило в $ 9млрд на рік.

Попередньо програма імпортозаміщення була розрахована на 3-4 роки. Російські чиновники оцінювали частку імпортних продуктів харчування в 20%, експерти ж говорили про 40%. При цьому вже наприкінці 2014 року стало ясно, що дані експертів більш точні, що стало однією з причин відставки профільного міністра. На думку директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, це говорить про те, що Росія півроку не могла оцінити навіть обсяг внутрішнього агропромислового ринку. А точна оцінка завжди є необхідною умовою розробки будь-якої економічної програми.

Оптимістичний прогноз міністерства сільського господарства Росії про зростання галузі на 5% за 2014 не виправдався. За попередніми оцінками, за торік зростання становило 2-3%. У планах на 2015 рік передбачено зростання всього на 1,4% - в найкращому випадку, у той же час як песимістичний сценарій говорить про спад в 0,4%. Новий міністр Олександр Ткачов в першому своєму коментарі повідомив, що результати програми варто очікувати через 2-3 роки, коли вдасться значною мірою забезпечити населення власними продуктами харчування.

Таким чином, можна говорити, що заборонивши ввезення продовольства у розмірі до 40% загального споживаного обсягу, Росія власними силами змогла компенсувати всього близько 2%. Це, на думку Олексія Дорошенка, є провалом широко декларованої програми з імпортозаміщення в Росії. Іншу різницю покрив сірий імпорт з Білорусі та зниження купівельної спроможності населення Росії, яке сягнуло близько 20%. Падіння пропозиції призвело до високої інфляції на даному ринку - від 15 до 40%.

У той же час за даними Асоціації постачальників торговельних мереж з            $ 4 млрд. втрат, яких зазнали країни, щодо котрих РФ ввела продуктове ембарго, в 2014 році в результаті акції бойкоту російської продукції в Україні їм, цим країнам вдалося компенсувати $ 0,5 млрд за рахунок збільшення продажів в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ