Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Садового просять врешті взятися за спорудження пам’ятника митрополитові Шептицькому у Львові

Сорок народних депутатів України звернулися до міського голови Львова Андрія Садового з вимогою припинити дискусії довкола пам’ятника митрополитові Андреєві Шептицькому у Львові і розпочати його спорудження відповідно до раніше затвердженого проекту. Про це йдеться у відкритому листі до Садового, який підписали народні депутати зокрема і від Львівщини.

Подаємо листа повністю:

Шановний Андрію Івановичу,

17.06.2014 Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення 150-річчя з Дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького». Заходи пройдуть на державному рівні. Львів’яни вирішили по-особливому вшанувати пам’ять українського Мойсея – реконструювати площу Святого Юра із прилеглим до неї сквером та встановити на ній пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому.

Водночас, до народних депутатів України звернулась Громадська рада «Святий Юр», створена при Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, яка висловила стурбованість щодо негативних тенденцій у розвитку подій навколо реконструкції площі та встановлення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому (надалі – Пам’ятника). Після громадських слухань у Львівській міській раді 21 листопада 2014 р. у ЗМІ з’явились ряд публікацій упередженого характеру, а подекуди – з викривленою та недостовірною інформацією. Тому звертаємося до Вас із проханням публічно висловити свою персональну, як Львівського міського голови, позицію із цього питання.

Нагадуємо про те, що ще у 2010 році з Вашої ініціативи та за Вашої підтримки був оголошений, проведений та профінансований з бюджетних коштів Всеукраїнський відкритий конкурс на кращу концептуальну ідею пам’ятника Андрею Шептицькому у м. Львові. Згідно із затвердженими Вами умовами конкурсу було чітко встановлено місце розташування Пам’ятника, без чого взагалі неможлива розробка архітектурного проекту, і цим місцем має стати, як зазначено в Програмі та умовах конкурсу: «ділянка на площі Святого Юра включно зі сквером, прилеглим до Національного університету «Львівська Політехніка». Умовами конкурсу також наперед визначено, що оновлена площа з Пам’ятником та зеленими насадженнями на ній стане невід’ємним елементом реконструкції усього Святоюрського комплексу.

Конкурс відбувався відкрито, із широким залученням громадськості, члени конкурсного комітету були рекомендовані Вами, Львівською спілкою архітекторів України, Львівською обласною радою, Львівською митрополією УГКЦ. Серед представлених проектів конкурсний комітет визначив переможця, яким став проект авторства Ігоря Кузьмака та Михайла Федика, що і був затверджений організаційним комітетом із встановлення Пам’ятника, як остаточна концепція комплексного проекту пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому у м. Львові та відновлення площі Св. Юра.

На жаль, протягом чотирьох років влада міста не зробила жодних кроків щодо реалізації цієї остаточної концепції, а усі звернення Львівської митрополії УГКЦ до міської ради з цього питання упродовж вказаного часу були марними. Більше того, у 2014 році, начебто задля підготовки правової підстави реалізації конкурсного проекту, міська рада, порушуючи власні ухвали, за рекомендацією працівників міськвиконкому замовила (очевидно, з оплатою з міського бюджету) виготовлення детального плану території (ДПТ) під назвою «Детальний план реновації території Святоюрської Гори з реконструкцією площі Святого Юра, впорядкуванням митрополичих садів з пропозиціями щодо визначення місць розташування пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому» (!). Фактично це означає, що міська рада, замовчуючи нею ж оголошені умови та ігноруючи встановлені у законному порядку результати Всеукраїнського конкурсу 2010 року, у 2014 році знову пропонує подавати пропозиції щодо місця розташування пам’ятника. Це можна було б робити лише у тому випадку, якби конкурс не дав результату і проект-переможець визначений не був. Крім очевидної логічної невідповідності, така поведінка міської влади ставить під питання також і раціональність використання бюджетних коштів.

До того ж, колишній головний архітектор м. Львова п. Юрій Криворучко, який взявся за виготовлення ДПТ, свого часу сам був членом конкурсного комітету і двічі своїм підписом засвідчував свою згоду щодо визначення найкращого проекту. Його підпис стоїть також під погодженням спеціальною комісією міської ради двох транспортних схем на цій території, які узгоджуються із конкурсним проектом-переможцем. 18 вересня 2014 р. за поданням того ж п. Криворучка як розробника ДПТ кварталу, Львівська міська рада прийняла ухвалу № 3818 «Про спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому та відтворення площі Святого Юра у м. Львові», жоден пункт якої не виконаний, незважаючи на встановлені терміни, а контроль за виконанням цієї ухвали був покладений на міського голову. Очевидно, що ці факти не вкладаються у жодну логічну схему.

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідні державні служби не вбачають ніяких юридично-правових перешкод щодо реконструкції площі Святого Юра та встановлення на ній Пам’ятника згідно з проектом І.Кузьмака та М.Федика в аспектах екології та використання земельних ресурсів (копії листів-роз’яснень головного управління Держземагентства України у Львівській області та департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної адміністрації, скеровані до Львівської Архиєпархії УГКЦ, додаються). Також, як логічне продовження попередніх кроків, 13 листопада 2014 р. Синод УГКЦ прийняв ухвалу про спорудження пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому (автор скульптури - Андрій Коверко) та реконструкцію площі Святого Юра у Львові. Крім того, Львівська Курія УГКЦ виконала свої зобов’язання щодо виготовлення самого Пам’ятника, замовивши його т.зв. перехідну модель, тобто скульптуру із глини висотою 1 м (затверджена художньою радою), на основі якої пізніше буде виготовлена бронзова статуя 3,6 м заввишки, замовником якої теж виступить Церква.

Проте 21 листопада 2014 р. п. Ю. Криворучко всупереч викладеній логіці, ігноруючи закони України у сфері містобудування, історико-архітектурні вимоги, вимоги охорони спадщини ЮНЕСКО, незважаючи на ухвалу ЛМР від 18 вересня 2014 р № 3818, заперечуючи власні висловлені раніше професійні позиції, замовчуючи результати попереднього громадського обговорення питання та результати Всеукраїнського конкурсу 2010 року, очевидно, не без відома міської влади виніс на громадські слухання у приміщенні міської ради проект «Детального плану реновації території Святоюрської Гори з реконструкцією площі Святого Юра, впорядкуванням митрополичих садів з пропозиціями щодо визначення місць розташування пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому». Незважаючи на те, що більшість представників громадських організацій та шанованих громадян міста підтримало не проект п. Ю.Криворучка, а остаточну концепцію комплексного проекту пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому у м. Львові та відновлення площі Святого Юра (проект-переможець конкурсу 2010 р.), ці громадські слухання безпідставно збурили громаду міста і дали поживу для розповсюдження неправдивої інформації як про сам процес обговорення, так і про рекомендації учасників.

Не маючи жодних аргументів щодо заперечення основних позицій проекту встановлення Пам’ятника на площі Святого Юра, недоброзичливці спекулюють на питанні про долю розташованих там зелених насаджень. Жонглюючи некоректною термінологією, вони вводять в оману громадськість, наголошуючи на тому, що нібито встановлення пам’ятника супроводжуватиметься тотальним вирубуванням дерев. Користуючись нагодою, ми в котрий раз запевняємо і Вас, і мешканців Львова, що в проекті І.Кузьмака та М.Федика, який ми підтримуємо, навпаки, передбачено збільшення території, зайнятої зеленими насадженнями, перетворення її на повноцінний сквер, яким зараз ці зелені насадження, як Вам, без сумніву, відомо, не є ні юридично (оскільки вони не включені до реєстру парків та скверів міста), ні фактично, бо перебувають у вкрай занедбаному стані. Буде проведено елімінацію лише хворих дерев, що становлять загрозу через небезпеку падіння, та тих, що потрапляють у зону будівництва дороги, але ці останні нечисленні і, за оцінкою незалежних екологічних установ, не становлять цінності. Натомість передбачається висадження 132 нових дерев рідкісних порід, причому це будуть не саджанці, а крупноміри заввишки не менше 4-5 метрів.

Різкий поворот, який відбувся останнім часом у розвитку подій навколо встановлення Пам’ятника на зміну попередньому затишшю тривалістю принаймні у 4 роки, дає підстави для підозр щодо існування політичного замовлення з боку сил, неприхильно (а іноді й вороже) налаштованих до самої історичної постаті й пам’яті Андрея Шептицького, яких, як відомо, є досить і всередині України, і за її межами. Складається враження, що виконавчі органи міської влади, започаткувавши та підтримавши процес будівництва Пам’ятника та реконструкції площі ще чотири роки тому, зараз зайняли позицію стороннього спостерігача, тоді як незрозумілі сили штучно розкручують ганебне протистояння всередині львівської громади.

Шановний Андрію Івановичу, ще раз просимо Вас, зокрема, і як лідера політичної сили, що на цілу країну задекларувала себе послідовницею ідеології християнської демократії, публічно розставити всі крапки над «і». Просимо не допустити конфліктів там, де повинні панувати злагода, порозуміння та спільна праця на благо нашого міста і прославу наших великих громадських, державних і церковних діячів, що є особливо важливим і актуальним у наш час, непростий не лише у матеріальному та військовому, але і в національному та морально-духовному аспектах. Громада міста сподівається на Вашу мудрість та послідовність.

Цей лист просимо також вважати офіційним зверненням до виконавчих органів Львівської міської ради, в якому:

вимагаємо вважати громадські обговорення питання встановлення пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому у Львові завершеними;

вимагаємо вважати, що згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради від 06.07.1990 р. № 209, рішеннями виконавчого комітету Львівської міської ради від 18.04.1991 р. № 124 та від 12.02.2010 р. № 113, ухвалою Львівської міської ради від 18.09.2014 р. № 3818 та «Програмою та умовами Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у м. Львові» від 2010 р. місцем розташування Пам’ятника визначено площу Святого Юра, яка повинна бути реконструйована відповідно до затвердженої оргкомітетом зі спорудження пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому остаточної концепції комплексного проекту Пам’ятника та відновлення площі Святого Юра (проект-переможець Всеукраїнського конкурсу 2010 р. авторства І. Кузьмака та М. Федика);

вимагаємо відхилити проект «Детального плану реновації території Святоюрської Гори з реконструкцією площі Святого Юра, впорядкуванням митрополичих садів з пропозиціями щодо визначення місць розташування пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому», розробленого приватним підприємством «Науково-виробнича фірма «Рутенія» (ГАП - Ю. Криворучко), та, відповідно до чинного законодавства, оголосити новий тендер із розробки Детального плану згаданої території, передбачивши внесення до нього, як до його невід’ємної частини затверджену оргкомітетом із спорудження пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому, остаточну концепцію комплексного проекту Пам’ятника та відновлення площі Святого Юра (проект-переможець Всеукраїнського конкурсу 2010 р. авторства І.Кузьмака та М.Федика);

вимагаємо зобов’язати відповідальні підрозділи виконавчих органів міської ради негайно видати усі дані на проектування відновлення площі Святого Юра згідно з п. 2.5 ухвали ЛМР від 18.09.2014 р № 3818 та притягнути винних за невиконання цього пункту та за відсутність належного контролю із його виконання згідно з визначеним ухвалою терміном (до 8 жовтня 2014 р.) до адміністративної відповідальності;

наполягаємо на виконанні пункту 2.1 ухвали ЛМР від 18.09.2014 р № 3818 (перенесення траси існуючої автомобільної дороги біля корпусів Національного університету «Львівська Політехніка» для відновлення площі Святого Юра);

вимагаємо визначити відповідальну особу від виконавчих органів міської ради за підготовку та видачу документів, необхідних для реконструкції площі Святого Юра та будівництва пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому. А також розробити, затвердити та оприлюднити Графік комплексного виконання робіт із зазначенням чітких термінів, врахувавши при цьому, що урочисте відкриття Пам’ятника заплановано на 29.07.2015р.

З повагою, народні депутати України:

Васюник І.В., Парубій А.В., Кубів С.І., Шухевич Ю.Р., Юринець О.В., Кадикало М.О., Дубневич Я.В., Матківський Б.М., Семерак О.М., Левус А.М., Тимошенко Ю.В., Гаврилюк М.В., Бондар М.Л., Соляр В.М., Войцеховська С.М., Висоцький С.В., Лесюк Я.В., Гриневич Л.М., Лопушанський А.Я., Дирів А.Б., Шкварилюк В.В., Матіос М.В., Заставний Р.Й., Барна О.С., Юрик Т.З., Мельник С.І., Добродомов Д.Д., Головко М.Й., Іллєнко А.Ю., Антонищак А.Ф., Бублик Ю.В., Марченко О.О., Осуховський О.І., Рудик С.Я., Супруненко О.І., Рибак І.П., Дерев’янко Ю.Б., Романюк В.М., Суслова І.М., Шлемко Д.В., Лапін І.О.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ