Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Виступ Президента України на пленарному засіданні Саміту Україна-ЄС

Шановні учасники 17-го саміту Україна-ЄС! Шановні пані і панове!

Мені надзвичайно приємно відкрити роботу нинішнього саміту Україна – Європейський Союз. Хочу підкреслити, що для нашої країни і для Європейського Союзу це не просто сімнадцятий саміт Україна-ЄС. Це – перший саміт після підписання Угоди про асоціацію. Це – перший саміт, який відбувся з урахуванням всіх серйозних викликів і загроз та нового рівня амбітності у наших відносинах. Тому я маю всі підстави вважати, що це – саміт номер один.

Цей саміт є першим і для мене, як Президента України, і для вас, панове президенти Європейської Ради та Європейської Комісії. І головне. Нинішній саміт відбувається в новій Україні, вперше після перемоги Революції Гідності, яка волею Українського народу повернула нашу державу на євроінтеграційний шлях розвитку і уможливила укладання Угоди про асоціацію і нашу сьогоднішню зустріч.

Саме тому я хотів би перед усім віддати глибоку шану народу України, його європейськості, його волі, його відданості і мужності у боротьбі за свободу, за спільні цінності з Європейським Союзом, спільний і демократичний розвиток нашої держави, яка позбавилась авторитаризму і беззаконня. Саме за ці цінності віддали і продовжують віддавати свої життя тисячі українців – Герої Небесної Сотні, воїни Українських Збройних сил, Національної гвардії, правоохоронці, прикордонники, добровольці.

Через складні випробування Україна впевнено повернулася на шлях реформ, в основу яких покладені євроінтеграційні прагнення нашого народу.

Щоб забезпечити належні політичні умови для старту реформ, ми не мали іншого шляху, ніж провести дострокові парламентські вибори.

Перші п’ять місяців роботи нових коаліції та Уряду – надто короткий термін, щоб підбивати підсумки, але вони забезпечили перші і доволі переконливі кроки із реформування країни.

Важливо, що це відбувається з повним дотриманням демократичних процедур важкого, але продуктивного узгодження позицій всіх політичних сил, які входять до коаліції. Це для нас добра школа європейської парламентської демократії.

Стратегічним орієнтиром у наших прагненнях до перетворень є перспектива членства України в ЄС. Це – ключова мета, заради якої проводяться реформи. Ключова мета, яка поставлена у нашій програмі «Стратегія – 2020». Переконлива підтримка цього курсу українськими громадянами постійно підтверджується опитуваннями громадської думки.

Угода про асоціацію з ЄС – інтегральна частина нашої програми реформ, стрижень Коаліційної угоди, коли був сформований український Уряд.

Ми амбітні у своїх планах і вірі, й саме тому декларуємо мету за п’ять років забезпечити ефективну імплементацію Угоди про асоціацію та досягти умов, необхідних для подання заявки на членство України в ЄС.

Безумовно, європейське майбутнє України залежить, передусім, від нас самих, самої України. Проте, на складному шляху, у важких умовах, в яких нині опинилася Україна, ми потребуємо значної і послідовної підтримки Європейського Союзу в дусі наших відносин асоціації та інтеграції; підтримки політичного, економічного, фінансового, технічного і гуманітарного характеру.

Допомога ЄС має сприяти зміцненню віри українців у незворотність майбутнього України в ЄС та необхідності пройти подекуди болючий, але не надскладний процес внутрішніх перетворень.

Для українців, на чию долю нині випали колосальні випробування, як-то російська агресія із великими людськими та економічними втратами і потрясіннями, дуже важливо отримати сигнал, що наша важка і виснажлива боротьба, врешті-решт, увінчається повноцінним членством у великій єдиній європейській родині.

З огляду на це я закликаю Євросоюз, підтримуючи євроінтеграційні прагнення Українського народу, визнати, що Україна, як будь-яка інша європейська держава, що поважає і готова захищати спільні цінності, може у майбутньому стати членом ЄС, звісно за умови досягнення усіх необхідних критеріїв.

Не менш важливим кроком ЄС щодо підтримки нашого вибору та досягнень України в процесі реформ вже найближчим часом має стати рішення про надання громадянам України права безвізових поїздок до ЄС.

Переконаний, що українці, як європейський народ, мають право на одну з ключових свобод, на яких базується євроінтеграція, – свобода руху та міжлюдських зв’язків.

Дії Москви на східному кордоні України значно ускладнюють цей процес, але я згоден з паном Туском, що ця проблема не має бути перешкодою для безвізового режиму. Наша розмова має бути чіткою, відвертою та конструктивною.

Дорогі друзі!

Сьогодні Україна зіштовхнулась із найбільшою загрозою за всі часи своєї незалежності – збройною агресією з боку сусідньої держави, окупацією частини території, тероризмом і дестабілізацією, фактичним початком гібридної війни.

Усе це стало атакою на саме існування України з боку держави, яка була покликана захищати міжнародний порядок і стабільність, будучи постійним членом Ради Безпеки ООН, та яка довгий час декларувала Україні своє братерство.

Усі усвідомлюють, що ця загроза має глобальний характер та потребує спільних дій у відповідь заради захисту європейської безпеки, європейських цінностей і європейської ідеї.

Росія не лише зазіхнула на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Вона цим самим завдала удару по основоположним принципам міжнародного права і усталеній системі міжнародних відносин.

Україна переконана у безальтернативності дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі і докладає та докладе в майбутньому усіх можливих зусиль на цьому напрямі, включаючи повне виконання Мінських домовленостей.

Водночас забезпечення всеосяжного і сталого вирішення нинішньої кризи можливе лише за умови повного і безповоротного повернення Росії у рамки міжнародного права.

Саме тому ключове значення має збереження єдності всередині ЄС, єдності всередині всього цивілізованого демократичного світу у підтримці України.

Саме тому обмежувальні заходи, застосовані ЄС щодо РФ у відповідь на її дії проти суверенітету, територіальної цілісності і безпеки України, стали вимушеним, але необхідним кроком та мають бути продовжені у повному обсязі і до повного виконання Мінських домовленостей.

Розуміючи безпрецедентний характер актуальних загроз, ми маємо спільно шукати і нові форми дієвого реагування на них. Будучи глибоко вдячними за принципову позицію і докладені значні зусилля, ми сподіваємося на подальше посилення провідної ролі ЄС у процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі. З огляду на це Україна звернулася до ООН та ЄС з проханням розгорнути на території нашої держави міжнародну операцію з підтримання миру та безпеки, що буд сприяти повному виконанню Мінських домовленостей.

Шановні панове президенти!

Я покладаю великі надії на нашу сьогоднішню зустріч, яка повинна дати чіткий сигнал Українському народу, громадянам ЄС, усім зовнішнім силам про нашу солідарність, спільну віру в силу наших цінностей та тверду налаштованість України та Європейського Союзу і далі рухатися назустріч один одному заради безпеки, розвитку і благополуччя нашого спільного європейського дому.

Дякую за увагу!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ