Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Європа Україні: я дам тобі ще один шанс

Результат саміту Україна – ЄС, що днями відбувся у Києві, можна назвати стримано-позитивним для України. Воднораз через завищені очікування та необґрунтовані обіцянки Києва Україна радше за все буде розчарованою ви слідом наступного форуму Східного Партнерства, що пройде у Ризі. Таку думку висловив у коментарі «Гал-інфо» експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ та член правління «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин.

«Головне, що на саміті в Києві була чітко зафіксована подальша підтримка державного суверенітету і територіальної цілісності України та підтверджені позиції ЄС щодо Росії. Європейські високопосадовці однозначно підтвердили, що Україна почне поглиблену співпрацю з ЄС у межах ЗВТ з 1 січня 2016 року. Росія ставила на меті зірвати цю співпрацю, однак фактично одержала сигнал, що їй не варто впливати на взаємини України й ЄС», – сказав експерт.

Він нагадав, що Росія вклала дуже великі кошти на зміцнення у Європі проросійського лобі, однак політика Путіна дуже обмежила можливості його впливу.

«Дозволити собі підтримувати Росію можуть сьогодні лише європейські маргінали. Всі політики першого рангу змушені поводитися дуже обережно. Агресія на сході, анексія Криму перевели Путіна в список сил, із якими політики, що поважають себе, намагаються контактувати якомога менше», – сказав експерт.

Більше системності у здійсненні реформ

Воднораз Ярослав Юрчишин зазначив, що Україна не зможе скористатися вигідною міжнародною кон’юнктурою, якщо не виявить більшої наполегливості й системності в здійсненні реформ.

«Ми мусимо бути свідомі того, що Україна цікава передусім тим країнам, що мають із нами спільний кордон або лежать у Східній Європі. Дуже багато країн, як-от Іспанія, Португалія, Італія, зосереджені на вирішенні проблем Середземноморського регіону. Отже, щоб бути цікавою Європі, Україна мала би показувати значно швидші темпи реформування», – зазначив експерт.

За його словами, наразі європейські чиновники незадоволені темпами реформ в Україні, однак не мають іншого виходу, як надати Україні ще один шанс.

«Чи задоволені європейці темпами реформ? Ні. Про це однозначно було заявлено дуже багато разів. Навіть до підсумкової заяви за результатами саміту в Києві до переліку здобутків потрапили законопроекти. Тобто не здійснені реформи, а лише законодавчо підтверджені наміри проведення реформ. Чи європейці готові дати Україні ще один шанс і підтримати нас у тому, що реформи таки відбудуться? Так. В європейських чиновників просто немає іншого варіанта», – висловив переконання Ярослав Юрчишин.

Не декларації щодо майбутнього членства, а реальні програми

Воднораз він нагадав, що Європа намагається не надавати обіцянок, яких не в змозі виконати. Це стосується як миротворчої місії, так і пом’якшення візового режиму, які, радше за все, не будуть ухвалені на саміті Східного Партнерства, що пройде цього ж місяця у Ризі.

«Пересічний європеєць не хоче, щоб європейські миротворці були присутніми на Донбасі. Для таких націй, як Німеччина, котра бере участь в кількох миротворчих операціях, це питання є достатньо болючим і непопулярним. Хотілося б помилитися у прогнозах, але я не очікую й пом’якшення візового режиму. Причому не так з огляду на те, що уряд України не виконав своїх зобов’язань, скільки через страх Європи перед напливом нелегальних мігрантів. Пам’ятаймо, що Україна не контролює значну ділянку свого східного кордону», – сказав експерт.

Ярослав Юрчишин зауважив, що на відміну від європейців, українська влада звикла обіцяти нездійсненні речі, підвищуючи у такий спосіб рівень очікування суспільства й неминуче приводячи до розчарувань. Він припустив, що Україні варто готуватись до розчарування й за результатами Ризького Саміту.

«Найбільша проблема полягає у тому, що українська влада не навчилася говорити із суспільством мовою завдань і виконань. Вона й досі говорить мовою обіцянок. Але якщо ми говоримо, що нині в Європі період єврооптимізму і варто очікувати якогось шаленого прориву, то це популізм. Лишень зростає рівень очікувань, але в результаті ми отримуємо лише негатив», – сказав він.

Здобувайте – і здобудете

Ярослав Юрчишин додав, що конкретні програми, в які ладна вкладати Європа, є значно важливішими за декларативні заяви про перспективу членства.

«На саміті в Києві було заявлено, що європейська сторона розглядає варіант фінансової підтримки українських чиновників, які будуть впроваджувати реформи. Це чітко показує: Європа готова вкладати в серйозні освітні, наукові, енергетичні програми, – і це головне. Зрештою, нам потрібно підтягувати наші стандарти в безпековій сфері до вимог НАТО, підтягувати наші стандарти життя до вимог ЄС, незалежно від того, чи одержуємо ми якийсь сигнал про перспективу членства. Для нас важливе не формальне членство в ЄС, але стандарти», – слушно вказав експерт.

Він нагадав про Болгарію, яка одержала перспективу членства, однак не впроваджувала реформ, тож дуже багато реальних європейських програм були заморожені.

«Насправді сигнали ЄС є достатньо чіткими: здобувайте – і здобудете. Така велика країна, як Україна, мала б показати більш системне прагнення здобути бажаний статус», – підсумував він.

Розмову вів Сергій Стуканов.

Фото - intvua.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ