Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Яку пенсійну реформу пропонує уряд? Інфографіка

Уряд подав до Верховної Ради пакет законопроектів щодо реформи принципів пенсійного забезпечення. Інфографіка від МЦПД демонструє, які основні новації чекають на українців, а економічний експерт Ангела Бочі пояснює, яких ризиків слід остерігатися.

На переконання А. Бочі, передумови для здійснення пенсійної реформи виникли вже давно. Серед них і зменшення кількості платників податків у солідарній системі, і зростання податкового навантаження на працюючих, і велика різниця у розмірі пенсій, а також постійний дефіцит Пенсійного фонду. Останній наразі складає 80 млрд. грн. Ці кошти компенсуються з державного бюджету, а отже їх доводиться забирати з інших статей видатків.

Саме дефіцит бюджету Пенсійного фонду є одним з факторів, що може стати на заваді реалізації урядової реформи. Адже за такого дефіциту перехід до накопичувальної системи, що є складовою запроваджуваної трирівневої пенсійної системи, є неможливим.

Крім того, для успішної реалізації реформи необхідно відновити економічне зростання, провести реформу фінансового сектору, здійснювати реальну боротьбу з корупцією в державному секторі. Та найголовніше – влада має проявити політичну волю і бажання взяти на себе політичні ризики.

Експерт також вважає, що запропоновані урядом законопроекти несуть у собі ряд ризиків та недоліків. Основні з них такі:

  • Законопроект не передбачає проведення реформи фінансового ринку. Неефективність приватних пенсійних фондів та інвестиційних компаній, а також ненадійність комерційних банків можуть негативно відбитися на власниках недержавних пенсійних рахунків.

  • Запровадження державного Накопичувального фонду за умов сьогоднішніх корупційних ризиків не буде сприяти формуванню довіри громадян до нього. Крім того, існує ризик нецільового використання коштів цього фонду.

  • Економічний спад негативно буде впливати на розмір майбутніх виплат, сприятиме їх знеціненню. На жаль, для Україні характерні часті економічні спади, а знецінення національної валюти вже стало буденністю.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ