Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Львівщину прибула місія ЄС з реформування сфери цивільної безпеки в Україні

На Львівщину прибула місія ЄС з реформування сфери цивільної безпеки в Україні, - прес-служба ЛОДА.

Європейський Союз надає Україні підтримку та допомогу у цивільних аспектах врегулювання кризових ситуацій. Про це йшлося під час зустрічі голови Львівської обласної ради Петра Колодія з делегатами Консультативної місії Європейського Союзу, яка відбулась сьогодні, 21 травня, в обласній раді.

Консультативна місія ЄС офіційно розпочала свою роботу в Україні 1 грудня 2014 року і сприяє реформуванню сектора громадської безпеки України.

Голова обласної ради Петро Колодій висловив вдячність країнам Євросоюзу за підтримку, надану Україні і під час Революції гідності, і сьогодні, коли український народ продовжує боротись за свободу та незалежність своєї держави. «В нашій боротьбі нам важливо знати, що в такий складний час ми не залишились на одинці зі своїми проблемами. Важливо чути і бачити, що Європа готова допомогти Україні на шляху змін та реформ. Свідченням підтримки Євросоюзу для нас, безумовно, є діяльність вашої Місії на території нашої держави. Правоохоронна система в Україні – це та галузь, яка однозначно потребує реформування, адже за часів правління Януковича міліція, прокуратура та СБУ використовувалися репресивними каральними структурами», – зазначив Петро Колодій.

Очільник облради розповів делегатам ЄС про події Революції Гідності на Львівщині, про провокації та спроби дискредитувати повстання українців в очах Європи.

«Безперечно, в час, коли в державі відбувається народне повстання, забезпечити порядок та спокій на вулицях міст і сіл по усій країні надзвичайно складне завдання. Однак українцям це вдалося. Саме це є визначальною характеристикою української Революції Гідності: українці повстали проти авторитарного, антинародного режиму Януковича. Наша революція була мирною, ми не трощили, не палили, не руйнували міста, як це сьогодні роблять так звані «сепаратисти» на Сході України, адже ми любимо свою Батьківщину і надалі хочемо тут жити», – зауважив Петро Колодій.

Детальніше про обласні програми, спрямовані на забезпечення громадської безпеки у Львівській області, делегації ЄС розповів голова комісії з питань законності, дотримання прав людини та військових проблем обласної ради Олег Рісний.

Зокрема, на Львівщині діє низка програм, які спрямовані на матеріально-технічне забезпечення військових формувань на території області, протидію тероризму, забезпечення готовності систем оповіщення та зв’язку цивільного захисту області тощо.

На завершення Петро Колодій наголосив на готовності обласної ради до проведення реформ. Зокрема, він розповів, що під час Революції гідності з обласної ради вийшли ініціативи створення муніципальної міліції Львівщини та відновлення діяльності Національної гвардії України.

Окрім того, як зазначив очільник облради, Львівська обласна рада вже має досвід роботи у форматі виконавчого комітету: «Відзначу, що господарський комплекс Львівської області впродовж всієї Революції Гідності, навіть в час відсутності на посаді голови обласної державної адміністрації, функціонував стабільно. Для цього рішенням сесії було створено виконавчий комітет, який взяв на себе функцію управління областю та відповідальність за спокій та стабільність в регіоні. Ми були першими в Україні, хто пішов на такий радикальний крок, однак іншого способу забезпечити порядок в області не було. Тому ми вже маємо певний досвід роботи з виконавчим комітетом».

Також Петро Колодій сказав, що свого часу Львівська обласна рад виступила з ініціативою стати пілотним проектом впровадження децентралізації влади. Однак через події в Криму, а згодом на Донбасі, від цієї ідеї відмовились, аби Західну Україну не звинуватили у сепаратизмі. «Сьогодні ж децентралізація відбувається у всій державі. Безумовно, що в умовах війни проводити такі радикальні зміни важко, але саме децентралізація була однією з основних вимог Майдану», – наголосив Петро Колодій.

Консультативна місія ЄС з реформування сфери цивільної безпеки в Україні перебуває в Українській державі з 19 до 22 травня цього року. У складі делегації – близько 30 дипломатів. Серед запланованих зустрічей – зустріч із представниками Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Ради з питань судової реформи, Генеральної прокуратури України.

У Львові дипломати Євросоюзу зустрічались із головою обласної ради, начальником Управління МВСУ у Львівській області та прокурором Львівської області. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ